Categorii
Blog Parenting

Dragă mămică, ești minunată! Uită de cărțile de nutriție, pune-le deoparte!

Tocmai am ajuns de la munte, după un drum obositor. Fetele sunt flamânde. Chiar dacă au luat câteva gustări pe drum, chiar dacă au mâncat bine la micul dejun. E seară și stomacul cere. Dar când am plecat de acasă, am făcut curat în frigider. Adică oricum răsesem tot (suntem lăcuste), l-am curățat temeinic și am plănuit sesiunea scurtă de cumpărături pe drumul de întoarcere. Dar nu ne-am mai oprit pentru merinde, a fost prea aglomerat. În plus, ne-a anunțat bunica – făcuse niște sărmăluțe și o ciorbică, bunicul venise deja cu ele la frigider. Așa am pus masa repede, am trântit o mămăligă și am hrănit repede copiii, la 7 seară.

În timp ce mâncau tacticoase și fericite, printre aburii de mămăligă, nu m-am putut abține să nu mă gândesc: ce norocoasă sunt! Am ajuns acasă într-o seară și, fără să întârzii vreun pic, am așezat copiii la masă. Nu a strigat niciunul, eu nu m-am dat de ceasul morții că durează până pregătesc ceva. Porția aceea de sarmale a rezolvat problema mesei de seară, după un drum de 8 ore! Vă dați seama? Câte mame sunt binecuvântate cu așa ceva?

Nu e mama pe pământul ăsta care să nu știe despre magia unui blid de mâncare. Pesemne că cele care știu cel mai bine sunt chiar mamele noastre. Că altfel nu m-aș fi trezit cu sarmale și ciorbă într-un frigider gol, care sclipea de curățenie.

Mi-am amintit imediat o discuție cu o mămică magică, o mămică singură, care își crește puiul fără ajutor. Părinții îi sunt departe, soțul a ales să plece. Vorbeam de mâncare și știți, lângă mine, toată lumea se simte datoare să ajungă la subiectul hrană sănătoasă. Ei bine, perspectiva pe care această femeie minunată mi-a oferit-o, mi-a zdruncinat zdravăn multe dintre principii. S-a uitat la mine drept în ochi și mi-a zis așa: “Florina, să știi că eu îi mai dau să mănânce și salam sau cârnați, de multe ori. Știi, sunt doar eu cu el și, de multe ori, seara, îi dau să mănânce ce o fi. Prefer să stau cu el, să mă joc și să vorbim, decât să îl țin la desene singur, iar eu să gătesc la bucătărie”. Apoi mi-a povestit cum se ocupă singură de el – trezit, îmbrăcat, grădi, luat de la grădi, acasă sau alte drumuri. Cum nu stă fără el decât atunci când e la birou. Cum nimeni nu îi cumpără o pâine sau un bidon de apă. Cum copilul i-a fost bolnav și a ieșit cu el la farmacie în halat și în pijamale. Cum fac cumpărături împreună, cum se spală și dorm împreună. Cum uneori o prinde noaptea în hainele de la birou. Cum plânge după ce el adoarme și își ascunde lacrimile ca el să nu o vadă. Cum nu a mai avut de atâta amar de vreme câteva clipe doar pentru ea și cum nici măcar nu și le mai dorește. Și cum i se strânge inima gândindu-se la ce se va întâmpla cu copilul ei dacă ea ar păți ceva.

Dragă mămică, ești minunată! Tu, cea care mi-ai povestit toate astea! Și tu, cea care citești și te regăsești în situația ei! Și îți mulțumesc pentru că mi-ai deschis și mie ochii cu povestea ta. Ca să rămân aici, în realitate, când vine vorba de mâncare. Când vorbim despre priorități, valorile se schimbă. Când vorbim despre supraviețuire emoțională, valorile sunt altele.

În seara asta, o bunică a salvat de la tantrum niște copii obosiți și de la o criză de nervi o mamă epuizată de un drum prea lung. Cu sarmale, da! Să nu vă aud că am mâncat sarmale la ora 7 seara, ok? Sigur că situația noastră nici pe departe nu se compară cu a mamei despre care povestesc. Dar sarmalele fierbinți dăruite de o bunică grijulie mi-a adus povestea asta în fața inimii și m-a făcut să apreciez mai mult ceea ce am și ce trăiesc.

Iar tu, dragă mămică, pentru care nu există nimeni să îți dea o mână de ajutor, să știi că e ok să le mai dai câteodată ce o fi prin frigider. Ce o fi prin frigider e mai bine decât nimic și decât să îi ții să aștepte flămânzi până pregătești tu ca la carte ceva. Tu, dragă mămică, ești minunată pentru că poți face singură atâtea lucruri! Pentru că ești alături de copiii tăi mereu, pentru că e singurul lucru important cu adevărat și de care își vor aminti cel mai mult peste ani!

Uită de cărțile de nutriție, dragă mămică, pune-le deoparte pentru când vei avea mai mult timp! Până atunci, e ok și cu ce o fi prin frigider!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.