Categorii
Blog Food and nutrition

Nu săriți de la birou când auziți de mâncare sănătoasă? Ce ziceți de recomandarea mea?

Normal, pentru că până acum tot ce ați înțeles despre acest subiect e că mâncarea sănătoasă nu are gust. Mâncarea sănătoasă e asociată de cei mai mulți cu mâncarea de dietă, fiartă și fără gust, fără zahăr, sare și fără ulei. Cine ar vrea să aibă o viață fără gust? Ați văzut cum arată oamenii care țin diete draconice? Sunt triști și fără vlagă, par fără speranță. Nu se gândesc decât la momentul la care vor termina dieta. Visează noaptea cartofi prăjiți de la fast food și prăjituri cu frișcă. Iar ziua mănâncă strâmbându-se și se uită cu jind în caserolele comandate de colegi de la fast food. Când le spun doamnelor la consiliere că nu e normal să mâncăm în silă mâncare de care nu s-ar atinge nici pisica lor, se uită ciudat la mine. 

Se mai uită ciudat și când vorbesc despre echilibru. Toată lumea vrea rețete fixe. Garanții. Că dacă mănâncă aia și aia, vor avea rezultatele alea și alea. Oamenii vor să fie ca la farmacie. Să ia pastila de cap și să treacă durerea. Vor să mânânce de Crăciun până cad sub brad, după care o pastilă miraculoasă să îi rezolve. Vor să mănâce zilnic de la fast food, gestand toată mâncarea de comandat posibilă, după care să treacă în ianuarie pe un detox și gata. Chit că acel detox, făcut după ureche, îi poate aduce la spital în stare gravă. 

Doar că echilibrul e atât de particular. Fiecare ajunge în ritm propriu la starea de echilbru. După ce dă o șansă mâncării adevărat sănătoasă, nu fals sănătoasă. Și după ce, pentru o perioadă, aș zice de minim 3 luni, duce acest proiect și vede cum se simte. Ce zic corpul și creierul, cum stă cu energia și cu gustul și ce simte când gustă din alimente care făceau parte din viața lor de dinainte. 

Pentru voi, oamenii care ați vrea să începeți să mâncați sănătos și nu aveți curaj

  • Nu aveți curaj pentru că ați fost păcăliți de falși experți care v-au spus despre mâncare dietetică și nu despre echilibru și moderație.
  • Nu aveți curaj pentru că v-ați văzut colegii care suferă mâncănd fals sănătos – doar salată cu friptură de piept de pui la prânz, zilnic, pentru nu știu câte luni. Fără rezultat și fără bucurie. Ceea ce nu știți voi e că după câteva ore li se face atât de foame, încât mănâncă pe ascuns și în cantități mari dulciuri și alți cabs nesănătoși. Și e normal, pentru că nu au avut un prânz echilibrat și variat.
  • Nu aveți curaj pentru că nu vă place broccoli și nici rucola. Normal că nu, pentru că nu le-ați dat nicio șansă până acum. Și pentru că până să ajungi să îți placă trebuie să încerci combinații diferite cu alte legume ori leguminoase și diferite sosuri, home made, simple, inclusiv cu usturoi. 
  • Nu vreți să vă desprindeți de covrigul de dimineață și să luați micul dejun. Mereu vă spuneți că nu aveți timp. Ceea ce e adevărat, dar sunt soluții și pentru oameni ocupați.
  • Credeți că nu puteți fără sucuri, lipsa sticlelor la birou și acasă vă provoacă anxietate. Și e normal și asta după ani întregi de zeci de pahare cu zahăr pe care le consumați ca pe apă. Doar că sucul nu e apă, ci doar zahăr și calorii goale, pe care oricum creierul nu le înregistrează ca atare.
  • Credeți că e o misiune imposibilă, cu programul de birou pe care îl aveți. 
  • Credeți că nu aveți opțiuni, ați încercat deja toată mâncarea pe comandă la birou. 
  • Vă întrebați ce veți putea ronțăi la birou, în afară de covrigei și biscuiței, din ăia cu mult zahăr evident și multe grăsimi care mai de care mai nesănătoase, care se adună în corp. 

℗ 5 pași de început pentru oamenii care vor o viață nou și echilibrată din punct de vedere alimentar

Nu încercați să schimbați toate obiceiurile deodată, luați-o pe rând! Dacă vreți ca de mâine să fiți altă persoană cu totul, nu e realist și veți eșua la fel de repede. E normal, creierului nu îi place schimbarea, el vrea confort, nu ține neapărat să fie scos din amorțeală. Așa că be smart, ca să îl aveți de partea voastră! 🙂

Pasul 1:
  • Propuneți-vă să vă organizați mesele: 3 mese principale și 1-2 gustări, la ore cât de cât fixe!

Micul dejun trebuie să facă parte din rutina oamenilor care merg la birou. Fie că e luat acasă, la maxim 1 oră de la trezire, fie că e luat la birou. Studiile au arătat că micul dejun luat în fiecare dimineață ne echilibrează apetitul și ne oferă energie pe durata întregii zile. Iar energia de durată nu se ia din covrig, ci dintr-o masă echilibrată. Am dat aici mai multe detalii și câteva exemple. De asemenea, oamenii care sar peste micul dejun se pare că sunt cei mai predispuși către acumularea de kilograme. Kilogramele în plus sunt o problemă, mai ales pentru oamenii cu muncă de birou, care nu prea fac mișcare. 

Pentru cei extrem de ocupați, există Ohvăz, o companie micuță românească, creată de un om care mine și ca voi, din propria nevoie pentru mâncare sănătoasă, dar care să aibă și gust. Vestea bună e că Ohvăz ne livrează acasă mic dejun pentru câteva zile. Am descoperit recent produsele lor, sunt 5 categorii mari: ovăz cu lapte de migdale (obținut în atelierul propriu, nu din comerț), budincă de chia, 2 tipuri de biscuiți, limonadă și clătite. Scopul lor a fost tocmai acesta, să asigure consumatorului un echilibru nutrițional sustenabil pe termen lung. Calitatea și costul decent sunt 2 indicatori importanți ai lor. Fără zahăr, arome artificiale, creme cu gust de diferite lucruri. 

Deja un pas important pe care îl puteți face, nu-i așa?

Pasul 2:
  • Mâncați conștient!

Pe scurt, cu îmbucături mici și mestecate de cât mai multe ori. Și cu simțurile activate toate pe ceea ce faceți. Adică pe mâncat, nu pe mailuri sau pe ppt-uri. Am povestit pe larg aici despre un experiment cu bucata de ciocolată.

Pasul 3
  • Eliminați orice tentație de prin sertarele de acasă și de la birou!

Prima regulă e să nu vezi, să nu miroși, să nu vorbești despre. 🙂 Populați-le cu gustări sănătoase, în pachete mici, cât pentru o porție. 

De exemplu, dacă alegeți biscuiții de la Ohvăz, 1-2 bucăți per gustare sunt suficienți. Dacă îi veți mânca așa cum am povestit mai sus, veți descoperi că v-ați săturat rapid. 1-2 pahare de apă după această gustare vă asigură faptul că nu va mai cere nici stomacul și nici creierul mâncare alte 2-3 ore. 

Mie îmi place mult faptul că vin în borcan de sticlă. Sunt 6 biscuiți în fiecare borcan. Sunt perfecți și pentru cadou. 

Pasul 4:
  • Lăsați sucurile și înlocuiți-le cu apă și ceai! Din când în când, o limonadă home made, ca tratație ocazională, e o super idee. Dar fără conservați și zahăr adăugat. Puteți pune miere, în cantitate controlată, desigur.

Aveți nevoie de hidratare zilnică în funcție de numărul vostru de kilograme. Înmulțiți-l pe acesta cu 35 și veți descoperi cantitatea de lichide zilnică. Aici intră apa, ceaiul, supa. Nu cafea și alcool ori sucuri. Se mai adaugă apa din fructe și legume. Dacă însă pentru început nu le aveți în alimentație, calculați doar apa, ceaiul și supa. 

Vă recomand să încercați limonada celor de la Ohvăz: există varianta cu ghimbir și miere și varianta cu mentă și miere. Împărțiți cu colegii la birou, ori acasă cu cei mici sau partenerul!

Pasul 5: 
  • Alegeți un desert de calitate, din când în când!

Chiar așa, dați cei mai mulți bani pe leasingul la mașina de marcă și pe hainele de la mall, dar pentru mâncarea de calitate nu investiți nimic? Adică fix pentru ceea ce merge în corpul vostru și vă influențează starea de spirit, sănătatea, capacitatea de concentrare și digestia?

Vă recomand în acest sens clătitele de la Ohvăz, sunt 5 sortimente din care puteți alege. Cu fructe, semințe, fructe uscate și cu topping de gem alături, care conține miere. Sunt făcute pe loc, la comandă, nu se țin stocuri. 

Pentru toate, recomand să citiți etichetele, lista ingredientelor este trecuta în detaliu, precum și declarația nutrițională, cu număr de calorii pe categorii de macronutrienți (proteine, glucide, lipide).

Așadar, Ohvăz are și alte 3 avantaje, importante mai ales pentru cei care nu au timp și nici talent la bucătărie: mic dejun ori gustări fără vase murdare, timp pierdut și bătăi de cap. 

Despre ovăz și beneficiile lui a scris pe blogul lor nutriționistul cu care colaborează, aici. 

Pentru comenzi, intrați pe site, aici. 

Și, recomandarea cea mai mare: începeți de azi! Nu de mâine, nu după Crăciun, nu după 1 ianuarie! Faceți de azi unul din cei 5 pași de început.

Există speranță pentru gust, dincolo de potențiatori de arome, coloranți și conservanți! Mâncarea de calitate are ingrediente de calitate și are gust! Trebuie doar să îi dați o șansă!

Ce ziceți? Acum vi se pare că mâncarea sănătoasă nu e gustoasă? Și e doar începutul unei prietenii frumoase cu mâncarea de calitate! 

Sursa foto: arhiva personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.