Categorii
Parenting

Manual de instructiuni pentru premergator

premergator-bright-starts-roaming-safariM-au intrebat cateva cititoare despre parerea mea legata de premergator. Le-am spus ca nu am folosit la primul copil, dar ca oricum ma voi documenta pentru bebe 2 si voi veni cu o parere. De aceea, incep prin a spune din nou ca sunt multe obiecte pentru copii de pana la 1 an, numai eu am vazut cateva liste bune si m-am pierdut in ele. Unele obiecte sunt esentiale, de acestea nu avem ce sa vorbim, ca e clar. Altele sunt atat de dragute, incat mai ca le cumperi pentru cat sunt de frumoase si pentru bucuria ta, ca mama. Iar altele sunt utile, atat pentru bebe, cat si pentru tine. E posibil sa va faca viata mai frumoasa si mai simpla, chiar daca ai putea sa traiesti si fara ele.

Cred ca premergatorul se incadreaza in aceasta ultima categorie. Nu m-am hotarat inca daca il vom folosi sau nu, pentru ca oricum este extrem de devreme si suntem in momentul in care la categoria obiecte mari mai avem de achizitionat saltea de patut si scaun de masina. Caci restul sunt deja bifate, ori primite, ori cumparate de noi. Dar daca ma intrebati, dupa ce am citit despre ele atat pe site-uri, cat si pe unele bloguri si am mai intrebat mamici care au avut in casa, iata care sunt concluziile:

  1. Vorbiti cu medicul vostru pediatru inainte de a lua decizia folosirii unei premergator

In functie de evolutia copilului, acesta va poate spune de la ce varsta este indicat sa il folositi. Si pentru ce perioada de timp.

  1. Limitati timpul utilizarii lui

La fel, in functie de indicatia medicului, aflati cat timp pe zi e bine sa il folositi. Sau daca este nevoie de pauze. Sau daca dupa o perioada e mai bine sa renuntati la el.

  1. Supravegheati copilul in timpul petrecut in premergator

Daca ati pus copilul in premergator, nu inseamna ca sta in tarc si e lipsit de orice pericol. Desi si acolo sunt cateva potentiale pericole, dar nu despre acestea vorbim acolo.

Premergatorul in sine nu este periculos, este clar. Insa copilul aflat in el se poate accidenta in diverse moduri: poate cadea (pe scari, daca stati la casa), prinde viteza in casa si deci se poate lovi la maini si la picioare de mobila, pereti, podea, poate trage de pe masa obiecte periculoase – cutite, cani de apa fiebinte, se poate ineca sau otravi – pentru ca face miscari rapide, insfaca lucruri si, nesupravegheat, este un pericol pentru el insusi. Cu noua mobilitate dobandita, copilul va deveni foarte rapid si poate ajunge in locuri altadata inaccesibile.

Asadar, odata pus in premergator, vestea mai putin buna este ca nu puteti face o baie sau sa va relaxati pe terasa, pentru ca este un moment in care copilul chiar are nevoia cea mai mare de supraveghere.

  1. Premergatoarele nu ajuta copiii nici sa mearga mai bine si nici mai repede

Cel putin eu asa am citit. Insa ce pot face este sa fie o sursa de amuzament si sa ii determine sa guste din ceea ce se numeste ”viata in picioare”. Sa se distreze un pic cu toate accesoriile pe care un astfel de obiect le detine si sa experimenteze, sub supravegherea parintilor, ce inseamna mersul in picioare, ajutat. De aceea, dupa parerea mea, ar trebui folosit maxim 1 ora zilnic. E doar parerea mea, din nou zic ca e bine sa consultati medicul pediatru.

  1. Daca vreti sa bucatariti cu copilul alaturi, in siguranta, mai bine folositi scaunul de masa

E mai sigur, e fix, puneti copilul in centuri si asigurati-va ca este in partea cealalta a camerei, departe de aragaz, de cabluri, de masa sau setul de cutite/obiecte ascutite. Daca nu aveti o bucatarie suficient de mare, mai sigur este fara copil in bucatarie. Decat la ora mesei si cu totul securizat in jur. Am cunoscut copii opariti sau taiati, pentru ca au stat cu mamele in timp ce gateau. Deci exclus oricum premergator in bucatarie, prea periculos!

Ca o concluzie deci, premergatorul poate fi un obiect simpatic si cu ajutorul lui copilul poate trai o multime de experiente pe termen scurt, insa depinde mult de parinti ce tip de experienta ii vor oferi acestuia. Ca sa fie una placuta, supravegheati-l in permanenta! Sa ne fie de folos!

Sursa foto: Noriel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.