Categorii
Blog Food and nutrition Meniu săptămânal

Meniul saptamanal – cea mai buna strategie in bucatarie

Evită să mănânci emoțional cu un pic de disciplină

Si voi va intrebati ce sa mai mancati azi? De la zi la zi sunteti tot mai neinspirati in ceea ce priveste mancarea preparata acasa? Va opriti zilnic la supermarket sa luati ori un pui rotisat, ori ceva deja preparat de la vitrina asistata? Iarna e si mai dificil: rosii cu branza nu putem manca, fructe locale nu prea sunt, legume – nici vorba. Totul devine dificil, de la ideile de meniu zilnic, pana la prepararea lor. La final, azi comandam o pizza, maine mancare chinezeasca, poimaine mancare traditioanal, iar joi si vineri iesim in oras. La final de saptamana, frigiderul tot gol e, bugetul de mancare e pe sfarsite si voi sunteti tot nesatisfacuti. Ca sa nu ne mai simtim nepregatiti in fiecare saptamana, va propun un pic de disciplina: ne gandim la meniu o singura data pentru toata saptamana si facem cumparaturi in avans. Iata ponturi de la noi, incercate de 17 ani de cand suntem impreuna. Meniul saptamanal este pentru noi cea mai buna strategie in bucatarie.

Fă pace cu mâncarea și cu emoțiile tale! Preia controlul asupra mâncatului emoţional şi învaţă strategii eficiente de a gestiona ce, când şi cât mănânci.

Meniul saptamanal – o poveste?

Am trecut si noi prin toate cele de mai sus: am mancat doar in oras, acasa beam un ceai seara si ne facem un sendvis (aveam 20 de ani si nu aveam copii), mancam doar la parinti (aveam 20 de ani si nu se desprinsese prea bine cordonul ombilical), preparam acasa doar supa, pentru seara, comandam azi pizza, maine mancare chinezeasca, in fiecare weekend mancam la restaurant. Doar ca, in scurta vreme, au aparut cateva probleme: crestere in greutate, dureri de stomac si probleme digestive. Chiar daca aveam 20 de ani, ne-am dat imediat seama ca ceva nu era in regula si am inceput sa mai rarim din aceste mese, preparand acasa cat mai multe feluri de mancare.
Cu toate acestea, lipsa experientei a dus si ea la alte greseli de genul: am inceput sa gatim prea des (aproape zilnic), ne ambitionam sa preparam feluri de mancare cat mai variate, gateam prea mult si deci tot mancam prea mult sau, mai rau, aruncam mancare. Era prea multa, iar noi nu eram acasa zi intreaga, ci doar seara. Concluzia a fost urmatoarea: trebuie sa fim mai organizati.

Adevărul despre meniul săptămânal

Si in bucatarie, disciplina isi spune cuvantul. E nevoie de un plan bine pus la punct, ca sa poti pregati un meniu atractiv pentru intreaga saptamana.

”Ce mai mancam maine?” – o intrebare des auzita in fiecare casa. Cu toate acestea, privind cosurile clientilor din supermarket, te intrebi mereu: ”oare ei ce mananca saptamana aceasta?”. La o scurta privire vezi: pufuleti, sucuri, biscuiti, chipsuri, sitcksuri, bere, cozonac, paine, nitel lapte, oua, eugenii si tot asa. Mereu ma minunez cand arunc privirea in cate un cos si ma intreb ce or manca oamenii acestia la fiecare masa a lor?

Meniul saptamanal este cea mai buna strategie in bucatarie. In felul acesta economisiti: timp, bani, energie, alimente.

Cand sa incepem?

Ganditi-va vinerea la programul pe care il veti avea saptamana viitoare: ce veti face, cat timp veti petrece acasa, in ce seri aveti musafiri, copiii vor fi acasa in fiecare zi sau in fiecare seara, cine mai vine la voi in casa (bunici, bona, menajera). Marea majorite dintre noi se relaxeaza vinerea, cu gandul la weekend si la moduri de a petrece timpul liber sau locuri de luat masa in oras. Insa daca veti face aceasta analiza abia lunea, luni seara sau marti faceti cumparaturi, gati marti/miercuri si deja saptamana e pe sfarsite. Ati pierdut startul.

Cum sa incepem?

Analizati impreuna cateva idei de feluri de mancare – fel principal, supa, gustari, ceva desert. In functie de acestea, puneti pe hartie. De principiu, de luni pana vineri ar trebui gatite cam vreo 2 supe, si vreo 2-3 feluri principale. NU va bateti capul cu deserturile, mai ales daca in timpul zilei nu prea sunteti acasa. Va spun imediat si ce strategie am adoptat noi pentru desert.

Avem un meniu, pe scurt. Ce urmeaza?

Urmeaza sa faceti un tabel cu zilele, de luni pana vineri. Daca in weekend nu sunteti acasa sau planuiti ceva mai special, nu are rost sa includeti weekendul in meniul saptamanal. Aveti deci tabelul, puneti meniul pe el. Ca la restaurant. Daca aveti copii, ganditi-va la ei cand construiti acest meniu, mai ales daca ei sunt acasa zilnic, dupa scoala, sau dupa gradinita – cu bunica sau bona. Nu ganditi feluri de mancare pentru voi, pe care sa nu le mancati, pentru ca la pranz nu sunteti niciodata acasa. Construiti meniul in functie de ce program aveti (ora la care veniti de la birou si ora la care luati cina si cine din familie este prezent de obicei la cina; de multe ori, un membru al familiei soseste foarte tarziu seara, dupa o tura de dupa amiaza sau dupa munca la birou suplimentara).

Lista de cumparaturi

Puneti fiecare fel de mancare pe hartie si, dedesubt, listati ingredientele si condimentele. Bifati ce aveti si incercuiti ce trebuie sa cumparati. La final, aveti o lista de cumparaturi, asa incat sa puteti pleca in supermarket si la piata. Noi facem cumparaturi ori sambata dimineata sau duminica la praz, in functie de ce program avem in weekend. In orice caz, nu lasati cumparaturile pentru lunea. Nici piata nu este foarte ofertanta lunea, nici preturile nu sunt atat de bune. Cine are timp si energie, poate sa mearga cu lista la cumparaturi chiar de vineri seara.

Supliment pentru lista de cumparaturi

In afara de ingredientele pentru feluri de mancare, adaugati pe lista si urmatoarele:

  • lapte, branza, oua
  • iaurt, unt, branzica dulce/branza tartinabila
  • fructe
  • legume pentru salate sau gustari
  • apa
  • paine, crackers
  • cafea, ceai si lamai (pentru ceai sau pentru limonada)
  • cereale de mic dejun
  • seminte si fructe uscate pentru iaurt sau gustari.

Sa aveti intotdeauna in casa:

  • ulei;
  • otet;
  • sare;
  • piper;
  • ceapa, usturoi;
  • cartofi;
  • orez, paste.

Am scris aici despre ce ingrediente trebuie sa avem in casa, pentru a putea prepara oricand rapid ceva gustos, daca suntem in pana de idei si nu am reusit sa ne organizam in avans. Oricum, nu intotdeauna veti reusi sa fiti asa organizati, mai ales la inceput. Insa, cu timpul, se va crea obisnuinta si nu veti mai putea sa traiti altfel. 🙂

La ce sa va mai ganditi cand concepeti meniul si listati ingredientele

  • Aveti musafiri in vreo seara la masa?
  • Cine mai vine la voi acasa si in ce zile? Poate vreun bunic, poate bona copiilor sau poate menajera. Aveti in gand ora la care vine fiecare si cat timp petrece la voi, ca sa prevedeti o gustare sau un fel de mancare, in functie si de preferintele lor. In felul acesta evitati o alta vizita la supermarket, in aglomeratie sau pe vreme urata, cand consumati prea mult timp si energie cu parcare si selectarea produselor de pe raft sau statul la coada la casa.
  • Pachetelul copilului pentru scoala – daca ii pregatiti ceva special sau mananca gustari simple, iaurt sau fructe uscate.
  • Gustarile pentru plimbarile de vara afara cu cei mici.
  • Idei cat mai variate pentru mic dejun, asa incat sa fie atractive pentru cei mici.

Ce trebuie sa contina meniul zilnic, pentru a fi sanatos

A manca sanatos nu e deloc scump. Si nici greu. Dimpotriva, mancatul sanatos presupune feluri de mancare simple, preparate cat mai simplu. Timp petrecut putin in bucatarie, alimentele consumate cat mai aproape de starea lor naturala.

Meniul zilnic trebuie sa contina:

  • legume proaspete sau gatite cat mai simplu (aburi, cuptor, inabusite);
  • fructe;
  • cereale integrale;
  • proteine (animale sau vegetale);
  • lactate;
  • lichide – cca 2 litri/zi (apa, ceai).
    Evitati monotonia, cat de mult se poate, asa incat meniul sa fie atractiv pentru toti membrii familiei, mai mici sau mai mari!

Despre desert

Pentru mentinerea greutatii, dar nu numai, desertul trebuie sa fie o tratatie ocazionala, pentru voi, dar si pentru copiii vostri. NU va ingrijorati cu privire la energie, invatati sa o luati din alte surse. Am scris la blog la Mamica Urbana despre desert si alternative la dulciurile din comert, aici. Este o alta perspectiva asupra desertului, interesanta, zic eu.
La noi, am introdus zile de desert sambata si duminica. Preparam noi sau alegem alternative cat mai sanatoase. In rest, puteti sa imbiati copiii cu: orez cu lapte, iaurt cu o lingura de dulceata, fructe deshidratate (oricum sunt mai dulci decat cele proaspete), taitei cu lapte etc.
La final, cateva idei de mic dejun pentru micii campioniaici si aici – cu explicatii ale unui medic nutritionist.

Voi ce meniu aveti pentru saptamana aceasta, pentru voi si cei mici?

IDEI

Meniul saptamanal – editia 1.
Meniul saptamanal – editia a 2-a

LISTE

Lista alimentelor pe care să le ai mereu în casă.

Alimente care nu se depozitează la frigider.

Ajutor în bucătărie

Update postare: de curând, am descoperit slow cookerul. Uau! Atât de mult timp reușesc să salvez cu el și atât de gustoasă este mâncarea, incredibil! Am scris AICI despre beneficiile slow cooking-ului, vă invit să citiți cu atenție, pentru că sunt și 2 rețete – de vită și de doradă, ambele foarte gustoase.

Vă aștept să îmi scrieți la adresa [email protected], pentru întrebări sau orice idee/propunere de colaborare.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: aici.

9 răspunsuri la “Meniul saptamanal – cea mai buna strategie in bucatarie”

Buna,
Ti-am descoperit de curand blogul si am de gand sa il trec la favorite.
Acest articol este bine structurat si contine informatii utile pentru mine.
Vreau si eu sa invat sa organizez mai bine meniul familiei, asa ca voi urmari cu interes postarile despre acest subiect. Sa ai spor la scris!

Multumesc, Valentina, ca mi-ai scris! Sa revii pe blog si pentru alte subiecte, daca vrei. Ce anume mai este de interes pentru tine?

Deci esti incredibila, nu stiu cati oameni iti vad acest vlog…dar ar fi bine sa il vada. Faci un lucru minunat si ajuti multa lume cu chestia asta. SUnt si eu la inceput i incerc sa invat sa gatesc. Ma ajuta extrem de mult aceste sfaturi pe care le dai si iti sunt recunoscator. Tine-o tot asa si succes in tot cea ce faci. Esti minunata.

Bună ziua,
Felicitări pentru absolut tot.
Am si eu un băiețel de 1 an si 8 luni care mi as dori sa creasca cât mai sănătos,de fapt ma tin tare sa i asigur o viata cu o alimentație echilibrată și variată.Este hrănit de la nastere cu lapte praf,in prezent doar dimineata si seara.
M ati putea ajuta cu o idee de meniu pentru o zi.
Mănâncă bin e fructe si legume, carnita la prânz alternate cu ou,peste,ficat.
Multumesc mult.

Draga Florina, eu extraordina de lenesa si pefer sa profit de meniuri gata facute, cu calorii numarate si cu nutrienti si chestii de genul gata facute, cum sunt cele de la http://www.purefood.ro , cu ingerare de vitamine bla bla +ca la fiecare mancare are si reteta gata afisata si la reteta si cat din daily bla bla contine.
Probabil daca m-as apuca de facut io meniuri zilnice pe o perioada lunga, m-as face mai degraba nutritionist, sa stim o treaba.

[…] De aici va rezulta ușor și lista de cumpărături și vei evita risipa de mâncare. Eu încă mai am de lucru la acest aspect. Am făcut meniu săptămânal, dar nu prea m-am ținut de el. Ar trebui să îl înnoiesc și să îl ajustez la nevoile noastre de acum – aș vrea să gătesc mai rar cu carne. Articolul ăsta te va ajuta să îți faci și tu un meniu săptămânal: Meniul saptamanal – cea mai buna strategie in bucatarie […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.