Categorii
Blog Food and nutrition Meniu săptămânal

Meniul saptamanal – editia I

Evită să mănânci emoțional cu un pic de disciplină

Spuneam la finalul saptamanii trecute ca incep un proiect nou, pentru voi, care se numeste MENIUL SAPTAMANAL. Ati fost foarte multi care ati apreciat materialul Meniul saptamanal – cea mai buna strategie in bucatarie si mi-ati spus ca asteptati idei. Asa ca, daca e vineri, revin cu meniul saptamanal pe care l-am gandit noi. Listez mai jos, pe zile, ideile de pranz si cina, pe care le puteti printa si voi, pe baza carora sa faceti lista de ingrediente si lista de cumparaturi. Meniul saptamanal este croit pentru o familie ca noi, cu un copil mare, alaturi de care mancam la masa ori de cate ori putem, pranz sau cina. Adica o familie fara probleme de sanatate, care nu tine nicio dieta, care nu este vegetariana sau vegana, care mananca din toate, cat mai variat si mai sanatos. Dar care construieste un meniu care nu abunda in feluri de mancare super calorice, prajite sau de genul fast food. Va invit sa vedeti cateva idei de meniu saptamanal, poate va inspira!

Inca o data, iata de ce consideram noi ca e bine sa gandim in avans idei de meniu saptamanal:
  • ne scuteste de batai de cap in cursul saptamanii; nu mai apar intrebari de genul ”ce mancam azi?”, practic, scapam de gandul la mancare si grijile legate de ea;
  • ne face viata mai usoara, pentru ca nu mai trebuie sa oprim la supermarket in fiecare zi, sa mai targuim cate ceva si nici sa mai cumparam compulsiv; daca mai apar idei sau pofte ale membrilor familiei, suntem flexibili si mai adaugam ceva ingrediente, asa incat sa inlocuim un alt fel de mancare cu altul, dar nu schimbam meniul cu totul pe ultima suta de metri;
  • simtim ca mancam gustos si variat, chiar daca putem petrece cate 30 de minute sa preparam un fel pentru cina, de exemplu; dar ne implicam toti, facem un asa numit family bounding;
  • castigam timp – faptul ca nu ne mai gandim zilnic la ce vom manca si nu mai petrecem vremea in supermarket este minunat; eventual luam vreun ingredient lipsa sau ceva mic ce ne poate lipsi din frigider de la magazinul de proximitate, desi poate fi mai scump nitel;
  • cheltuim bani mai putini; da, pentru ca nu mai comandam, nu mai cumparam cand ne e foame, nu mai luam preparate de la vitrinele asistate, care sunt foarte scumpe per kilogram, de fapt;
  • mancam mult mai sanatos – din motivele de mai sus: nu mancam compulsiv, nu cumparat, nu fast food; chiar si cand comandam, daca avem musafiri sau o pofta de altceva, alegem produse de la branduri de calitate, nu junk food;
  • nu mai aruncam mancare, deci nu mai facem risipa – multe dintre felurile de mancare, daca sunt facute pe loc, sunt facute dupa numarul de portii dorit, nu ramane pe a doua zi decat extrem de putin si care poate fi mancat a doua zi, reincalzit sau reciclat (ex: puiul fript ramas in aceasta seara poate fi pus in salata de pui de maine).

Fă pace cu mâncarea și cu emoțiile tale! Preia controlul asupra mâncatului emoţional şi învaţă strategii eficiente de a gestiona ce, când şi cât mănânci.

Consideratii legate de ideile de meniu saptamanal:
  • am listat doar idei pentru pranz – felul 1 si felul 2, fara desert. Pentru ca noi suntem de parere ca nu trebuie sa mancam desert in fiecare zi – explic mai jos abordarea mea in ceea ce priveste desertul;
  • ideile de meniu nu contin si lista de ingrediente, pentru simplul fapt ca fiecare e obisnuit sa prepare un fel de mancare intr-o maniera pe care alte persoane nu o cunosc si nici nu o agreeaza; voi scrie insa ingrediente si mod de preparare in anumite cazuri, cand descopar feluri de mancare interesante;
  • la cina v-am propus un singur fel de mancare, pentru ca multi dintre noi luam masa seara, foarte tarziu, de multe ori dupa ora 20,00, cand revenim acasa; unele propuneri e posibil sa vi se para foarte usoare, deci le puteti completa voi cu ce obisnuiti sa mancati seara – ex: iaurt, sana sau lapte, nu sarmale sau ciorba de burta, daca aveti in plan sa mancati si sanatos in acelasi timp;
  • noi preparam cam 2 supe intr-o saptamana, asa ca meniul saptamanal propus va avea 2-3 idei;
  • meniul saptamanal face referire la mancarea gatita, in principal; gustarile nu sunt incluse in aceste materiale, ele vor face obiectul unor materiale separate;
  • meniul saptamanal este intotdeauna construit in jurul legumelor – e un principiu pe care si noi incercam sa il urmam de ceva vreme, fara sa ne abatem de la el prea mult;
  • pentru mic dejun voi gandi niste materiale separate, in curand.

Ajutor în bucătărie

Update postare: de curând, am descoperit slow cookerul. Uau! Atât de mult timp reușesc să salvez cu el și atât de gustoasă este mâncarea, incredibil! Am scris AICI despre beneficiile slow cooking-ului, vă invit să citiți cu atenție, pentru că sunt și 2 rețete – de vită și de doradă, ambele foarte gustoase.

Asadar, meniul pe care vi-l propunem pentru saptamana viitoare este urmatorul:
  • LUNI
    PRANZ
    Felul 1: supa de rosii cu busuioc si crutoane
    Felul 2: paste/penne pesto
    CINA
    Pastrav la cuptor cu legume si lamaie
  • MARTI
    PRANZ
    Felul 1:  supa crema de rosii cu busuioc si crutoane
    Felul 2: frigarui de pui cu legume si piure
    CINA
    Pizza de casa cu legume/cu ce vreti voi.
  • MIERCURI
    PRANZ
    Felul 1: supa crema de broccoli
    Felul 2: pui fasii cu legume la wok
    CINA
    Salata verde cu ton si porumb
  • JOI
    PRANZ
    Felul 1: supa crema de broccoli
    Felul 2: snitel la cuptor (pui sau porc) si cartofi copti pe folie
    CINA
    1 cartof dulce mare+brânză rasă+1 lingură porumb+1/2 avocado făcut guacamole
  • VINERI
    PRANZ
    Felul 1: supa crema de legume (si pentru weekend)
    Felul 2: gratar de pui cu ardei copti+mujdei de usturoi cu roșii
    CINA
    Spaghete cu ulei de masline, usturoi si ardei iute.
Acum, ca aveti ideile de meniu, faceti repede asa:
  • lista de ingrediente pentru fiecare in parte, inclusiv condimente;
  • taiati ingredientele pe care le aveti in casa;
  • ramane lista de cumparaturi – o puteti asterne pe curat, cum se zice;
  • planificati-va ziua in care mergeti la cumparaturi – musai in wekend, pentru ca luni sa aveti deja ceva pregatit de mancare.
Abordarea mea legata de desert

Nu am nimic impotriva desertului, insa acesta ar trebui pus la locul care i se cuvine – acela de tratatie ocazionala. Ceea ce inseamna ca nu trebuie mancat la fiecare masa, zilnic. Ci la anumite ocazii. Fiecare familie isi poate stabili care sunt acele ocazii speciale – la aniversari sau in fiecare zi de luni, sau in fiecare saptamana de x ori. Noi am stabilit ca vom manca doar in weekend, o data pe zi. Am scris in detaliu despre dulciuri in interviul acordat Anei Nicolescu – Mamica urbana, aici. 

Cum mai pot să vă ajut pe voi

Crezi că ai nevoie de coaching nutriție și wellness 1 la 1? Află mai multe!
Programul Overcoming Emotional Eating
Am deschis lista de așteptare pentru Retreatul pentru Femei: Wellness Fairy Retreat.
Vă aștept să îmi scrieți la adresa [email protected]!

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Sursa foto: aici

6 răspunsuri la “Meniul saptamanal – editia I”

Minunat articol!
Si eu procedez la fel cu planificarea micului dejun, pranz si cina.
Felicitari pentru tot ceea ce faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.