Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cele mai întâlnite mituri despre aparatele dentare

În toată perioada de când am început să port aparate dentare, am auzit fel și fel de idei despre acest subiect. Așa că am strâns o bază serioasă de mituri despre aparatele dentare, pe care le-am așternut pe hârtie pentru voi și le-am demontat, pas cu pas, cu ajutorul medicului specialist ortodont. Să vă fie de folos!

1. Aparatul dentar este doar o problemă de estetică

Un medic dentist m-a întreat cândva: ”Te-ai măritat, ce îți mai trebuie dinți drepți?”. Eram cam tânără și nu am avut replică. Din respect pentru podoaba albă a respectivului medic, am zis doar în gând: ”Nicio diferență între gândirea lui mamaie de la țară și a dvs, doamna doctor”. Mi-am văzut de treabă, cine mă cunoaște știe că nu mă las așa ușor. Deși pare doar o problemă de estetică, un tratament ortodontic presupune mult mai mult. Pentru că atunci când dinții și maxilarele sunt aliniate corect se îmbunătățesc și mușcătura și mestecatul și vorbirea – deci din start sunt 3 beneficii. Mai mult, igiena orală este mult mai ușor de executat, ceea ce înseamnă o adevărată stare de bine pentru pacient. Aceste efecte se reflectă în plan psihologic și social, al stimei de sine și al modului cum o persoană se manifestă în grupul ei social și profesional. 

2. Așteptați să le crească toți dinții copiilor și apoi mergeți la ortodont

Este cel mai întâlnit mit printre părinți, care oricum amână și vizitele la stomatolog și spălatul copiilor pe dinți. Tratamentul ortodontic este, în acest caz, rocket science și privit în planul îndepărtat, cam pe la adolescență. 

Deci, oameni buni, nu trebuie să așteptați până pică toți dinții de lapte ai copilului, serios! Știți de ce? Cu cât mai devreme vede un specialist dentiția copilului aflată în formare, cu atât își dă seama dacă dinții au loc să crească corect sau, dimpotrivă, vor crește înghesuiți sau vor avea dificultăți de erupere. Oasele copiilor sunt mult mai maleabile decât ale noastre și, de aceea, intervenția timpurie va însemna durată de purtare mai mică, costuri mai mici și lipsa extracțiilor în scop terapeutic. Dacă medicul ortodont vede copilul în jurul vârstei de 7 ani sunt șanse mult mai mici să apară complicații. Și nu vă bazați pe faptul că dinții de lapte oricum cad și deci nu contează – de obicei, dacă dinții de lapte sunt sănătoși (include și poziția lor), așa vor fi și dinții permanenți. 

3. Aparatul dentar are efecte doar la copii și adolescenți

Acest mit îi dezarmează pe adulții care își dau seama că i-ar ajuta un tratament ortodontic. Atotștiutorii din jur le spun că nu mai sunt la vârsta la care aparatele dentare să își facă efectele și ei renunță. 

Ați auzit despre ortodonția fără limită de vârstă? Dar despre ortodonția fără extracție? Ele sunt concepte pentru acest secol și sunt dedicate adulților. Prin urmate, evoluția tehnologiilor în acest domeniu a facut posibil tratamentul eficient pentru toate categoriile de vârstă, cu rezultate excepționale în plan al alinierii dinților și al unei mușcături corecte. Dar nu numai pentru aceste probleme este folosit tratamentul ortodontic, ci și pentru a repoziţiona dinţii migraţi din cauza pierderii altor dinţi sau a problemelor parodontale, de a pregăti spaţiul pentru plasarea implanturilor etc. Prin urmare, chiar dacă e posibil să dureze un pic mai mult față de tratamentul recomandat unui copil și să treacă prin etape diferite, acesta va avea rezultatele dorite de pacient, dacă va fi condus de un medic ortodont cu experiență.

4. Tratamentul ortodontic durează foarte mult

Tratamentul ortodontic este personalizat, prin urmare e diferit de la persoană la persoană. De aceea, deși există o medie de timp pentru purtare, niciodată nu se poate ști de la început timpul exact pe care îl veți dedica acestui proiect. Dar în niciun caz nu putem spune că toți pacienții vor purta timp de 2 ani aparatele dentare. Noile tehnologii (vezi conceptul Sagital First), gestionate de medici cu experiență vor conduce la rezultate mai rapide pentru pacienți. 

5. În timpul tratamentului ortodontic, te vei hrăni doar cu lichide

Serios, mai crede cineva așa ceva? Sigur că nu veți mai sparge semințe (oricum nu e un obicei sănătos pentru dinți, în general) și nici mesteca arahide, alune sau popcorn, dacă nu vreți să stați pe la ușile cabinetului, ca medicul să vă refacă legăturile sau braketii. Și nici bomboane sau caramele care se lipesc de dinți, iar până seara la periaj se va crea un fief de carii acolo. Din păcate, nici să mușcați din mere sau castraveți tari nu veți putea. Dar pentru acestea există felierea, nu renunțarea. 🙂 Cât despre dulciuri, mai bine renunțați la ele, ca să nu creați probleme suplimentare legate de cariile interdentare, care foarte ușor se prind în perioada purtării aparatelor. Atenție deci, la igiena dentară!

De fapt, e vorba de o adaptare a hranei în această perioadă, iar micile renunțări sunt doar în favoarea voastră, ca să rămâneți Fit. 🙂

6. Purtarea aparatului dentar este foarte dureroasă

Montarea în sine nu doare, poate doar vă plictisește statul în aceeași poziție timp de 1 oră pentru fiecare arcadă. După montare, e posibil să apară niște mici leziuni la nivel bucal, dar medicul vă va indica ceară specială cu care să contracarați aceste efecte. Aceasta va proteja pe interior obrajii și buzele. 

Apoi, mai sunt activările lunare, care pot produce o tensiune în anumite zone, în prima și a 2-a zi de la activare. Toate acestea, bineînțeles, în funcție de tipul de aparat și de dificultatea tratamentului. Cu alignerele invizibile, de exemplu, nu veți avea această problemă, pentru că în timpul mesei gutierele se dau jos de pe dinți. 

7. Cele mai eficiente sunt aparatele metalice

Este un mit. Cum spuneam, fiecare persoană este unică și are propriile sale probleme, care vor fi rezolvate în mod personalizat de către medicul ortodont. Recent, au apărut alignerele invizibile, care se pot îndepărta în timpul mesei sau alte variante cu braketi de ceramică și sârme invizibile. Nu mai pun la socoteală aparatele linguale și nici variantele care au redus mult timpul de tratament, precum Sagital First. 

8. Tratamentul ortodontic este foarte scump

Despre servicii și produse și valoarea atribuită lor am mai discutat și cred că ține mult de educația noastră. Mai mult, ține de valori și principii. Unele lucruri sunt investiții, nu sunt costuri. Pentru mine, tot ce ține de sănătate este privit ca o investiție pe termen lung, care mă va scuti în viitor de neplăceri mai mari – timp, bani și emoții. Sigur că nu e ușor să investești în tratament pentru tine, adult și pentru copii, în același timp, însă există întotdeauna variante de luat în calcul împreună cu medicul care te tratează. 

Altminteri, pentru tratamentul ortodontic veți plăti atât materialele în sine, cât și onorariul medicului. Practic, costul final include aceste 2 componente, care, evident, diferă de la cabinet la cabinet. Atenție însă, nu alegeți cabinetul în funcție de cost. Alegeți în funcție de recomandări, chimie cu medicul repectiv și modul cum apreciați comunicarea cu el. De cele mai multe ori, ieftin nu înseamnă că ați găsit un chilipir. Nu există așa ceva în lumea noastră! Un medic bun, cu experiență și expertiză, cu formări la instituții acreditate din străinătate, va aprecia corect valoarea unui tratament pentru pacienții lui. La final, luați în calcul vizitele pe care le veți face lunar la cabinet, pentru evaluare, igienizare și activarea aparatelor, dacă este cazul. Ca să fie totul transparent și predictibil, întrebați de la început totul, inclusiv posibilitatea plăților eșalonate. 

9. După finalizarea tratamentului, relația cu medicul ortodont se întrerupe

După o investiție de timp și bani ca aceasta, normal că ne dorim toți să finalizăm tratamentul și să nu ne mai batem capul. Doar că lucrurile nu stau chiar așa. Ca la orice tratament însă, mai trebuie revenit la control, cu frecvența indicată de medic. De cele mai multe ori e vorba de 1 dată pe an. De ce? Pentru că la finalul tratamentului, pentru a se întreține rezultatele pe termen lung, medicii recomandă purtarea unui retainer pe timpul nopții și instalarea unei sârme de contenție pe interiorul dinților. Acestea trebuie verificate din când în când de către medic. Oricum, mi se pare un efort mic comparativ cu cele anterioare. Totul, pentru rezultate de lungă durată.

Materialul despre mituri legate de aparatele dentare este realizat sub supervizarea medicului Anca Oltean, medic primar ortodont, cu experiență în domeniu de 16 ani. Este primul medic român și singurul de până acum admis ca titular membership in cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume.

Dr. Anca Oltean este medicul ortodont al familiei noastre. O puteți găsi la cele 2 cabinete din Piața Națiunile Unite și din cadrul Centrului de Diagnostic și Tratamenent Victor Babeș (CTD-Victor Babeș). Pentru programări: telefon: 0723501202 și pe email la adresa [email protected]. Pentru mai multe informații, vă așteaptă pe website https://ancaoltean.ro.

Alte informații pe aceeași temă

Despre igiena în timpul purtării aparatelor ortodontice

Despre ortodonția fără extracție

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Vă aștept și pe contul meu de Instagram, cu follow, care să vedeți lucruri pe care nu le postez pe blog.

Sursa foto: arhiva personală a medicului Anca Oltean 

Un răspuns la “Cele mai întâlnite mituri despre aparatele dentare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.