Categorii
Blog Food and nutrition

8 mituri despre salate, ca să râdem pe săturate

De când mi-am făcut un proiect în sine din a-i învăța pe oameni despre beneficiile includerii salatei în meniul lor zilnic, mă confrunt cu tot felul de idei preconcepute. Nu-i nimic, am răbdare și le demontez pe toate. Mai ales că mai toate clientele pe care le am la consiliere îmi trimit constant feedback despre cum combină salata cu alte feluri de mâncare (paste, lasagna etc) și câtă sațietate simt, respectând porțiile corecte de carbohidrați. Așadar, sunt câteva mituri despre salate cărora vreau să le răspund:

  • Doar oamenii care sunt la dietă mănâncă salată

Dacă prin dietă ne referim la un program de reeducare alimentară, este perfect. Mi-aș dori cât mai multe persoane să își dorească să treacă printr-un asemenea proces. Dar acesta nu înseamnă că planurile lor alimentare se vor baza doar pe salate. Nu este sănătos și nici sustenabil pe termen scurt să ne bazăm meniul zilnic doar pe consumul de salate. Alimentația noastră trebuie să fie cât mai diversificată și să ne bucurăm de nutrienți din feluri de mâncare diferite. 

Dar și dacă nu urmărești neapărat să faci schimbări în modul cum mănânci, salatele pot fi alegeri foarte gustoase, acasă sau la restaurant. 

  • Salata se pot consuma doar vara

Unul dintre multele mituri despre salate, dar poate printre cele mai răspândite.

Chiar dacă în țara noastră legumele cu frunze verzi cresc doar primăvara și vara, odată cu salatele la pungă, cum sunt cele de la Eisberg, avem posibilitatea să le aducem pe masă în toate anotimpurile. 

Salatele ambalate, ready to eat (gata de mâncat) au variante mixte, de obicei o îmbinare de vreo 5-6 tipuri de legume/salate, care vin deja într-o combinație foarte bună ca gust și într-o cantitate potrivită pentru 1-2 porții.

  • Salatele sunt cel mai nesatisfăcător și plictisitor fel de mâncare

Well, pot fi atât de plicitisoare pe cât suntem noi. 🙂 Când vine vorba de salată, doar cerul e limita. Cine ne împiedică să fim creativi? Ok, dacă prin salată înțelegi doar salată verde cu lămâie și un puf de ulei, da, la un moment dat apare plictiseala. Dar serios, de ce să ne limităm doar la asta? De ce să lăsăm salata doar la statut de side dish (salată de însoțire)? Putem să o transformăm într-un fel de mâncare complet, gustos și sățios. 

Aici, pe site, sunt zeci rețete de salate, unele concepute de chef Jacob Haussman. 

Dorești o salată cu creveți calzi (preferata mea)? Aici e rețeta cea mai simplă și bună.

Dar ce ai zice de o salată cu spaghete, făurită de chef Haussman? Poftiți aici.

Ce ai zice de o salată potrivită pentru vegani, cu fenicul și portocale? Luați de aici!

Acum mai zice cineva că sunt plictisitoarele salatele? 🙂

  • Salatele la pungă sunt pline de clor

Există această obsesie, să îi spun, despre salata de la pungă, că ar fi tratată cu clor. Dar te întreb eu pe tine, când speli salata acasă cu ce o speli, cu apă plată? Sau cu apă fiartă și răcită? Nu are nimeni timp de așa ceva, garantez pentru asta. Deci apa pe care tu o folosești acasă, de la robinet, are clor. Ții salata verde la înmuiat, ca să scoții balaurii de pe ea? Atunci va bălti în clor. 

În fabrica de la Eisberg, unde am fost în vizită, pot să vă spun că salatele nu se spală cu clor. Și vor avea ocazia să vadă în direct acest lucru cele mai active doamne participante în programul Wellness Mama Challenge, care se încheie la final de august. 

Ceea ce am văzut eu în fabrica lor e este că procesul de spălare are loc cu apă din puț propriu, de la 170 metri adâncime, adică din pânza freatică. Ceea ce înseamnă că puritatea apei este garantată. Acesta este principiul: totul ține de cantitatea de apă folosită la spălat. Deci riscul microbiologic (că ar rămâne micro-organisme în frunze) și riscul chimic (că ar fi tratate în vreun fel) practic sunt către zero. Rețineți, salatele nu sunt spălate cu apă de la chiuvetă, care vine din stațiile care alimentează Bucureștiul. Deci nu există clor în salate, no way, deci no panic! Cel puțin la fabrică la Eisberg, unde am fost eu, nu știu de alții.

  • Dacă mănânci salată slăbești, pentru că are puține calorii

Așa este, frunzele de salată, în sine, au puține calorii la 100 grame (30 – 60 cal). Însă nu veți consuma niciodată doar frunze, la acestea adăugați ulei, semințe, crutoane, proteine vegetale și proteine animale. Dacă adăugați și dressing, numărul de calorii poate crește, iar balanța de macronutrienți se poate dezechilibra în favoarea grăsimilor. Contează cantitatea, dar și calitatea unei salate, să nu uităm. 

  • Salata cumpărată din piață e mai sănătoasă decât salata la pungă

Nu mai pot fi așa sigură, după ce am citit despre contaminarea cu E coli a salatei verzi de la țărani și a banalului pătrunjel. Ea, în sine, ar trebui să fie un aliment super sănătos, dar modul cum e udată și fertilizată diferă de producător la producător și niciun organism de control nu verifică acest proces. Știu, sună ciudat ce zic, pentru că vrem să credem că în gospodăria de la țară lucrurile sunt ca pe vremuri. Doar că nu mai sunt, lipsa de resurse și de informare își spune azi cuvântul.

Mai mult, eu nu am îndrăznit să mănânc în vreun restaurant salată pe toată perioada sarcinilor. Și, mai ales, am respectat și pentru salate aceleași principii ca pentru carne și brânzeturi&lactate: am cumpărat doar din fabrică, ambalate, ca să fiu sigură că sunt testate și că nu îmi aduc în corp bacterii, nitriți, pesticide, metale grele etc, care ar putea face rău copilului.

  • Dressingul pentru salată e un pericol pentru sănătate

Intră tot la categoria mituri despre salare. E adevărat, dacă pui 1/2 borcan de sos de maioneză din comerț, fii sigură că da! Dar dacă alegi cu grijă dressing din comerț, care să aibă un conținut redus de grăsime și zaharuri naturale, e tocmai bun. Pentru că antioxidanții din legume pot fi absorbiți mai ușor de către corp în prezența grăsimilor. 

Sau mai puteți opta pentru dresspinguri home made – am scris aici pentru voi un articol cu rețete. 

Altminteri, dacă nu aveți timp și chef de preparat acasă, puteți opta pentru dressingurile cu piure de mere, gutui sau zmeură făurite de cei de la Eisberg pentru noi.

  • Salatele te pot îmbolnăvi

Aici râd nițel. Mă gândesc că doar consumatorii de fast food ar putea scoate o asemenea glumă. 🙂 Sunt multe mituri despre salată, dar asta e chiar o gogomănie.

În exces, orice ne poate îmbolnăvi. Dar pentru o alimentație sănătoasă e bun un consum de legume în cantitate de 400-500 grame zilnic. 

Însă principala noastră îngrijorare nu e excesul de salate (nu prea cred că există așa ceva), ci faptul că acestea sunt deseori purtatoare de salmonella și diverse rădăcini de E coli. Aceasta din cauza apei contaminate cu care se îngrijesc, ori în procesul de pregătire, culegere, atunci cand oamenii le manipulează fără a se spăla pe mâini înainte. Am povestit mai sus despre măsurile de siguranță și despre motivul pentru care eu nu am mâncat salată din oraș în sarcină, iar acasă doar salată ambalată. 

Voi mai știți alte mituri despre salată, ca să le adaug aici?

Urmăriți rubrica FOOD AND NUTRITION,pentru informații despre mâncare și povești despre harnă pentru corp și minte. 

Și sper că sunteți la curent cu programul verii – WELLNESS MAMA CHALLENGE, susținut de prietenii de la Eisberg România. E un program gratuit, pentru voi, cu 12 provocări, cât toată această vară minunată. 

Sursa foto: arhiva personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.