Categorii
Blog Food and nutrition

2 vești bune pentru persoanele care au probleme cu glutenul

A căzut cerul pe noi când, în urmă cu 8 ani, am primit vestea de la medic legată de alergia la grâu și la secară pe care copilul nostru o avea. După episoadele urâte de dermatită la nivelul pielii, am făcut testele de sânge, care au confirmat bănuiala medicului. A fost punctul zero pentru viața noastră, din multe puncte de vedere. Nu e intoleranță la gluten, dar nici alergia nu e simplă. Din multe puncte de vedere, am ajuns să trăim aproape la fel ca cei care sunt intoleranți la gluten. A fost greu la început, în urmă cu 10 ani se știa prea puțin despre aceste afecțiuni, iar produsele de pe piață nu prea existau.  Erau puține, foarte scumpe, iar lista ingredientelor nu era deloc atrăgătoare. Grâul este în orice produs, așa că noi urmăream produse fără gluten, evident. Ca și astăzi, doar că e mult mai simplu acum. Și pentru noi și pentru alte persoane care au probleme cu glutenul.

Intre timp, am învățat să trăim cu aceste alergii. Dacă acasă e mai simplu, când pregătim mâncarea și o servim împreună, viața socială e complicată. Pe vremuri, duceam noi mâncare și desert la grădiniță, căci nu exista opțiune pentru noi. Personalul nu era receptiv la această problemă de sănătate a copilului, din lipsă de informare și de conștientizare a efectelor pe care corpul copilului le putea întâmpina. Apoi fetița a crescut, a învățat ce poate mânca și ce nu, citește singură etichetele produselor cumpărate, a învățat să le recunoască pe cele fără gluten după simbolul cu spicul tăiat. Nu e simplu, e încă un copil, care poftește la multe alimente care au grâu și a căror preparare răspândește un miros îmbietor: gogoși, cozonac, pizza etc. Deși ea încă nu înțelege foarte bine, îi spun mereu că e bine că nu are boală celiacă, că e doar alergică și că nu e intolerantă la gluten. Că, spre deosebire de intoleranță, alergia ei va dispărea până la majorat. 

Prima veste bună pentru persoanele care au probleme cu glutenul

S-a dat startul primei Caravane Naționale de depistare a intoleranței la gluten: ,,România fără Gluten”, care va ajunge în 10 orașe din România și va avea două componente: va oferi testări gratuite pentru a pune bazele diagnosticării corecte și, pe de altă parte, va informa pacienții cu privire la boala celiacă și la abordarea corectă a dietei fără gluten.

Caravana va ajunge în lunile iunie, iulie și august în: București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Timișoara, Sibiu și Craiova. Așa că urmăriți pagina Kaufland România și site-ul celor de la ARIG (Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten), pentru vești despre când vor ajunge în orașul vostru!

probleme cu glutenul

Ideea caravanei „România fără Gluten” a pornit de la o serie de nevoi pe care ARIG le-a identificat în ultimii ani și a căror rezolvare a dictat principalele obiective ale acestei campanii:

  • Prezentarea de informații corecte despre dieta fără gluten, de la necesitatea impunerii acesteia și până la conținuturile ei;
  • Testarea a 1.000 de persoane cu risc de boală celiacă;
  • Pregătirea a peste 50 de medici specialiști printr-un curs de specialitate pentru familiarizarea cu ghidurile de diagnostic ale bolii celiace.

Caravana „România fără Gluten” pune bazele unei rețele naționale de medici specializați în boală celiacă, prezintă populației caracteristicile persoanelor care au risc de a avea sau de a dezvolta boala celiacă și informează despre importanța dietei fără gluten în boala celiacă.

Caravana „România fără Gluten” este un proiect al Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten (ARIG), susținut de partenerii mei de la Kaufland România. 

Programul Caravanei

caravana gluten free

A doua veste bună pentru persoanele care au probleme cu glutenul

Kaufland România a investit în soluții pentru persoanele care necesită o alimentație specială, astfel că are o gamă de produse marcă proprie gluten free, denumită K-Free, care cuprinde de asemenea și produse fără lactoză, pentru că se știe că, de multe ori, glutenul și lactoza sunt asociate în problemele pe care pacienții le au.

probleme cu glutenul

probleme cu glutenul

probleme cu glutenul

Produsele sunt cele mai accesibile ca preț din piață și sunt variate: de la paste, până la cereale, pâine și mai multe tipuri de lapte. Produsele se găsesc exclusiv în magazinele Kaufland din toată țara și sunt semnalizate corespunzător, pentru a fi identificate ușor la raft. Căutați eticheta K – Free în magazine, în zona special dedicată. Și bucurați-vă că puteți păstra în meniul vostru zilnic aceste produse, mai ales că pastele K – Free vin de la un producător român, care deține certificarea Spicul tăiat. 

Boala celiacă – diagnosticarea ei e principala problemă

Boala celiacă este o afecțiune autoimună, provocată de intoleranța la gluten, care poate apărea la orice vârstă și care afectează peste 200.000 de români, conform estimărilor Centrului de Management pentru Boală Celiacă de la IOMC. 

Singurul tratament al acesteia este dieta strictă fără gluten. Aceasta trebuie ținută pentru tot restul vieții. 

Marea problemă a acestei boli este diagnosticarea. În acest moment, la nivel mondial, doar 12% – 15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. Studiile arată că cei mai mulți dintre cei care suferă de boala celiacă sunt diagnosticați greșit și tratați pentru alte afecțiuni, lucru care le afectează calitatea și durata vieții, precum și capacitatea de a funcționa din punct de vedere social.

În absența diagnosticului corect, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la deces.

Citiți aici despre diagnosticare – este site-ul Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten, unde puteți căuta ajutor pentru tot ce ține de această boală.

Atenție: dacă aveți o bănuială că suferiți de intoleranță la gluten, vă recomand vizita la un medic gastroenterolog, pentru diagnosticare. Vi se vor prelua probe pentru teste de sânge și, după caz, biopsia intestinului subțire. Medicul este cel care decide protocolul și analizele necesare, în funcție de alte afecțiuni și istoricul familial. 

Pentru ca testele de sânge să fie concludente, nu eliminați din dietă glutenul până la momentul la care medicul nu vă spune acest lucru!! 

Pentru copii, analizele și testele sunt gratuite în sistemul de stat; nu în toate spitalele, dar cu trimitere de la medicul de familie, părinții se pot adresa centrelor unde se fac aceste analize. La INSMC (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu – Rusescu București) s-a înființat Centrul de Management pentru Boală celiacă.

Precauții

Ca pacienți cu intoleranță la gluten, alegeți întotdeauna produsele certificate fără gluten și etichetate corect. Consumați exclusiv acele produse care conțin simbolul Spicului tăiat, pe eticheta cărora este mențiunea explicită legată de conținutul gluten sau de urme de gluten. Uitați-vă bine la prodesele de pe raft, chiar dacă un produs e acolo, e posibil să fi ajuns acolo din greșeală!

Faptul că aveți boală celiacă nu trebuie să vă împiedice să măncați paste, pâine sau cereale. Alegeți variantele fără gluten: produse din orez, porumb, mei, quinoa, tapioca, amarant, cartofi. 

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten, în parteneriat cu Kaufland România, au lansat în luna mai a acestui an certificarea internațională Crossed Grain (Spicul tăiat) și pentru producătorii locali de produse fără gluten. Astfel, vom avea produse românești care respectă standarde înalte de calitate, la prețuri mult mai accesibile față de ce oferea piața până în prezent. 

Eliminarea glutenului din alimentație vine cu risc în ceea ce privește aportul de vitamine și minerale. Dieta diversificată este cea mai recomandată. Pentru o dietă echilibrată, adugați în dieta voastră legume și fructe proaspete, carne, pește și ouă, nuci și semințe. Și nu confundați produsele ambalate fără gluten cu produsele pentru dietă sau cu un nivel de carbohidrați redus. 

Specialiștii estimează că peste 50% dintre persoanele diagnosticate cu boală celiacă au anemie feriprivă (carență de fier). Aceasta poate fi corectată prin introducerea în alimentație a surselor naturale de fier: ficat, carne roșie, pește, carne de pasăre, semințe, nuci, quinoa. Pentru asimilarea rapidă este indicată asocierea cu alimente bogate în vitamina C: citrice, alte legume și fructe etc. 

Acidul folic este și el o problemă în dieta fără gluten. Pentru a se corecta nivelul lui, este indicat consumul de sparanghel, broccoli, conopidă, sfeclă roșie și linte. 

Pentru a corecta absorbția de calciu, consumați: sardine, brânză tofu, kale. 

Surse importante de vitamina D sunt: cerealele integrale (orez brun, quinoa), carnea, frunzele verzi, nucile. Afinele ajută la absorbția vitaminei D. 

Surse importante de fibre sunt: fructele și legumele proaspete, fasolea roșie, mazărea despicată, lintea. 

Așadar, dacă aveți probleme cu glutenul, sper că v-a fost de folos acest material și că urmăriți ”Caravana fără gluten” în perioada următoare! Aveți grijă de voi și de sănătatea voastră!

Urmăriți și rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING de pe blog, pentru alte informații!

Sursa foto: arhiva personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.