Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Recoltarea și stocarea de celule stem – modă sau necesitate? Ce trebuie să știți!

Am născut de 2 ori în ultimii 10 ani. Prima oară știam prea puține lucruri despre recoltarea și stocarea de celule stem și oricum am născut într-o maternitate de stat, iar prietenele mele nu își recoltaseră. Noi, femeile, luăm decizii legate de lucruri intime pe baza experiențelor celor mai aproapiate persoane, se știe. A doua oară, am născut într-o maternitate privată. Vuiau ofertele în jurul meu și cu greu îmi puteam da seama cu ce se distinge una de cealaltă. Când am aflat cât mă va costa pachetul nașterii acolo cu un medic din afara maternității, mi-am dat seama că nu vom avea resurse să facem și recoltare de celule stem. Așa că am renunțat la idee, cu părere de rău. Câteodată, când ești pus în fața unor decizii, ești nevoit să le alegi pe cele mai importante pentru tine în prezent și ignori viitorul. 

În urmă cu 2 ani și ceva, când am făcut respectiva cercetare, am aflat niște informații importante, pe care le-am completat anul acesta. Voi trece în acest material prin cele mai importante, poate vă ajută și pe voi să luați o decizie când ajungeți la acest subiect.

Adevărul adevărat despre celule stem

Trebuie să știți de la început un lucru: în ultimii ani s-au făcut progrese uimitoare în medicină, legate de aceste celule și despre ce pot trata și vindeca ele. E posibil ca în viitor să fie utilizate în mai multe afecțiuni decât cele de astăzi.

Adevărul adevărat este însă că celulele stem nu vindecă toate bolile. Atenție însă la cine vă spune așa ceva, pentru că se poate să nu fie chiar bine intenționat. Pentru a vă clarifica toate întrebările, e bine să vă faceți voi propriile cercetări, dincolo de ceea ce o firmă sau alta vă spune, ca să vă convingă să deveniți clientul lor. E bine să citiți un pic de istorie, câte ceva despre primele cazuri, informații despre certificările pe care băncile de celule stem le au și de ce sunt ele importante pentru voi, despre experiența lor în domeniu și despre probele eliberate. În fapt, urmează să aveți o relație de lungă durată cu o bancă de celule stem, nu-i așa?  Relațiile de lungă durată pleacă de la emoții, dar e bine să excludă iluziile.

Să mergem înapoi în timp, pentru nițică istorie și rezultate

Istoria celulelor stem începe în anii 60. Mai jos este un tabel cu toate etapele importante pe care această descoperire le-a parcurs până în prezent. 

celule stem

Un reper important este anul 1957, când dr.  Donnall Thomas a realizat primul transplant de celule stem ale sângelui. Ulterior, a și primit Premiul Nobel pentru acest lucru – ca tratament inovator pentru leucemie și alte boli letale. Puteți citi aici și aici despre acestea.

În 1988, la Paris, Matthew Farrow, pe atunci un băiețel de 5 ani, a fost persoana căreia i s-a făcut primul transplant reușit cu celule stem din lume, recoltate de la sora sa nou-născută pentru a-l trata de  anemia Fanconi, o boală de sânge considerată mortală. După 28 de ani, Matthew este sănătos, are familie, duce o viață normală și este Avocat al Pacientului și purtător de cuvânt al uneia dintre cele mai mari bănci de celule stem din SUA.

În prezent, celulele stem au ajuns să trateze peste 80 de boli (mai jos am mai multe detalii), iar în lume sunt peste 35.000 de transplanturi cu celule stem ombilicale deja efectuate. Pentru mai multe informații, accesați Parents Guide to Cord Blood și European Society for Blood and Marrow Transplantation.

Pentru alte tratamente inovatoare ce utilizează celule stem, dar care până astăzi nu au fost adoptate ca terapii standard, pacienții pot fi tratați în cadrul diverselor studii clinice. ClinicalTrials.gov prezinta o listă detaliata cu aceste studii la nivel internațional.

Cum funcționează celulele stem și care este rolul lor 

Celulele stem sunt cărămizile din care este construit corpul nostru. Celulele stem sunt celulele de la care încep să se formeze toate cele peste 200 de tipuri de celule ale organismului uman. Ele pot crea orice tip de țesut sau organ. De aceea pot trata și chiar vindecă boli altfel mortale (ex: cancere de sânge, leucemii, limfoame, boli ale sistemului imun etc). Ele pot reprezenta o șansă la viață atât pentru bebelușul de la care s-au recoltat, dar și pentru altă persoană care e compatibilă cu proba: frați, surori, părinți sau chiar persoane din afară familiei.  

Persoanele care au nevoie de transplant de celule stem pot primi celule dintr-una din următoarele surse:  

  • măduva osoasă;
  • sângele circulant;
  • sângele din cordonul ombilical.  

Primele două surse există la toți adulții sănătoși, dar sângele ombilical poate fi recoltat și stocat doar la naștere. 

De ce sunt mai bune pentru transplant celulele tinere (cele recoltate la nașterea bebelușului)

Nașterea este singurul moment când se pot recolta celule stem tinere, pure, pentru că nu sunt alterate de nicio agresiune care afectează corpul nostru de-a lungul vieții. Aceste celule tinere, care provin din sângele ombilical vor fi ușor acceptate în transplant de către organismul pacientului, șansele de reușită a transplantului sunt mai mari și reacțiile adverse post-transplant mai mici. De asemenea, au o capacitate de multiplicare mărită: 2-4 săptămâni versus 6-8 săptămâni. Acest lucru înseamnă că pacientul poate pleca acasă în 1 lună după transplant cu celule stem ombilicale, recoltate la naștere. În cazul transplantului de măduvă, recuperarea pacientului durează mai mult – cca 2 luni.

Câte tipuri de celule stem există 

Celulele stem mezenchimale au capacitatea de a forma diverse tipuri de țesut. Țesutul gelatinos din cordonul ombilical este o sursă bogată de celule stem mezenchimale, ce se pot diferenția în oase, cartilagii, țesut nervos, adipos, cardiac, mușchi neted, celulele hepatice și ale pielii. 

Celulele stem hematopoietice (cele recoltate la nașterea bebelușului) sunt celule stem ce servesc ca sistem de reparare și întreținere pentru celule ale sângelui și ale sistemului imunitar, prin multiplicarea și transformarea lor în celule sanguine (hematii, leucocite și trombocite). Celulele stem își găsesc drumul spre celulele și țesuturi rănite din organism și le înlocuiesc. 

Ce boli știm sigur, cu dovezi și cazuri, că se pot trata sau vindeca

Tratamentul standard (cu celule stem hematopoietice) se referă la bolile pentru care transplantul celulelor stem este o terapie deja folosită în întreaga lume. Aici intră leucemii, limfoame, anemii, anomalii moștenite (ale trombocitelor, ale globulelor roșii), afecțiuni ale sistemului imunitar (imunodeficiențe severe combinate, anomalii moștenite ale sistemului imun), cancere ale măduvei osoase, boli metabolice congenitale), tumori solide ce nu își au originea în sânge sau în sistemul imun.  

Pentru ce boli se desfășoară studii clinice în prezent 

Se referă la bolile pentru care transplantul celulelor stem s-a dovedit a fi benefic, dar încă nu a fost adoptat ca și terapie standard: boli autoimune (diabet tip 1, boală Crohn, lupus, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofica, GVHD, post transplant renal), boli cardiovasculare (AVC, regenerare cardiacă, suport pentru intervenții pe cord, infarct miocardic acut), boli neurologice (autism, paralizie cerebrală, leziune a măduvei spinării, pierderea auzului etc), boli ortopedice (reparare cartilaj, reparare palat osos), terapii genice (anemia Fanconi, siclemie, talasemie etc). 

Se află în cercetare (studii clinice) celulele stem pentru următoarele terapii:

  • Boli neurologice (Alzheimer, Parkinson);
  • Medicină regenerativă (inimă, ficat);
  • Terapie genică (atrofie musculară, ischemie critică de membru inferior).

Tot în stadiu de cercetare (studii clinice) sunt și celulele stem mezenchimale care se pot folosi pentru tratarea următoarelor boli:  

  • Reparare cartilaj genunchi (în urmă unui accident);
  • Leziuni osoase (studiu pe leziunile talasului);
  • Osteogenesis Imperfectă (“boala oaselor fragile”);
  • Diabet tip 1 incipient;
  • Boli autoimune (diabet tip 1, scleroză multiplă, GVHD, cotransplant organe solide sau CSH);
  • Transplant autolog pentru tratamentul leziunilor măduvei spinării complete; 
  • Medicină regenerativă (ortopedie, oftalmologie, neurologie, cardiologie, reparare piele și țesut afectat -ulcer, leziuni ale pielii, ciroză hepatica etc). 

Pe 07.10.2016 existau 657 de studii clinice (în diferite faze) ce utilizează celule stem mezenchimale. Sursa – aici.

  Cu toate acestea, este important de reținut că reușita în transplatul de celule stem depinde de 4 factori: 

  • tipul bolii;
  • stadiul bolii;
  • calitatea grefei;
  • gradul de compatibilitate dintre pacient și probă (există și incompatibilități și durează până se identifică un donator compatibil).

Când nu ajută celulele stem

  • E posibil ca pacientul să nu fie compatibil cu proba;
  • Este posibil ca afecțiunea să nu poată fi tratată cu celule stem (cum spuneam mai sus, sunt multe afecțiuni în stadiu experimental, cercetătorii încă lucrează la toate acestea);
  • Dacă copilul are o afecțiune genetică, celulele stem prelevate din cordonul lui ombilical conțin deja defectul genetic care a cauzat boala, prin urmare nu îi pot face niciun bine. 

Ce pot face cei care nu au recoltat celule stem

În caz de nevoie, Doamne ferește, trebuie să știți că în România nu există bancă publică de celule stem, însă în străinătate există, precum și un Registru Internațional al donatorilor de măduvă. Prin acestea se vor căuta donatori compatibili, dar de obicei durează. Aici un factor important este timpul, de la găsirea donatorului până la efectuarea propriu zisă a transplantului. 

Cum alegi o bancă de celule stem 

Uitați-vă la următoarele aspecte, când vă documentați și luați decizia:

  • Banca să aibă acreditări internaționale care să îi permită să elibereze proba pentru a fi utilizată, indiferent de locul din lume unde părinții aleg să efectueze transplantul;
  • Banca să aibă un istoric care să o califice de încredere: adică să aibă un număr de probe eliberate deja în scop de transplant;
  • Țara de procesare și stocare a probei de celule stem, în cat timp se face livrarea probei de celule stem și în ce regim – gratuit sau la ce cost. 

E adevărat că atunci când încheiați contractul vă gândiți că nu îl veți folosi niciodată și că bebe va fi sănătos și nu va avea nevoie. Dar dacă tot o faceți, aveți grijă ce semnați și cu cine! Contractele sunt făcute pentru a ne întoarce la ele când avem cu adevărată nevoie de ceva de la cel cu care am semnat! 

Cu ce se diferențiază Banca de Celule Stem Sure de alte bănci

Stem Sure este partenerul în România al băncii Biovault din Marea Britanie. Țara de stocare și procesare a probei este Marea Britanie. Ceea ce compania spune că face diferit față de alți furnizori de astfel de pachete este procesarea sângelui ombilical și separarea (izolarea) celulelor stem, pentru a face transplantul mai sigur, riscul mai mic de incompatibilitate și numărul mai mare de celule stem viabile. Așadar, produsul oferit de Stem Sure în România este singurul produs complet, transplantabil oriunde în lume – Stem Sure pune la dispoziție părinților recoltare de celule stem din sângele cordonului ombilical și din țesutul de cordon ombilical, urmată apoi de procesarea celulelor stem într-un laborator acreditat JACIE (laboratorul bancii Biovault din Marea Britanie). 

Livrează proba de celule stem gratuit, oriunde în lume, în 48 de ore, la cererea părinților. Rapiditatea cu care aveți acces la probe este extrem de importantă în cazul unui transplant. 

Se face testarea HLA – Human Leucocyte Antigen – a compatibilității genetice în cazul necesității unui transplant pentru membrii aceleiași familii. Testarea HLA se face dacă e necesar ca proba să fie folosită de frații copilului, sau de părinți, bunici etc.

Până în prezent, Stem Sure a eliberat 10 probe care au fost folosite în transplanturi. Pe acest link puteți citi detalii despre cele 10 transplanturi.

Stem Sure este acreditată JACIE – o acreditare internațională ce permite transplantul la nivel mondial, printre puținele bănci de celule stem. Desigur, merită să întrebați fiecare companie cu care aveți o discuție, despre acest aspect și să cereți documentele. 

Stem Sure are asigurarea financiară în valoare de 10 milioane de lire sterline – pentru clienți e important, întrucât, indiferent de ce se întâmplă, probele clienților trebuie să fie în siguranță. 

Stem Sure utilizează un cont Escrow pentru contractele pe termen lung. Acest cont reprezintă o garanție în cadrul unui contract între două părți, banca acționând ca un arbitru, până când una dintre părți va indeplini una sau mai multe condiții, astfel încat sa îi fie virați banii. Înțeleg că este singura bancă de celule stem care utilizează acest cont. 

De asemenea, vă invit să parcurgeți fără grabă secțiunea DOVEZI ȘTIINȚIFICE de pe site-ul lor.

În concluzie, dacă aveți banii necesari, decât să cumpărați trusouri cu lucruri pentru bebe pe care e posibil să nu le folosiți niciodată și cu care ajungeți la mii de lei, mai bine vă gândiți la o asemenea investiție. Medicina a evoluat atât de mult în ultimii ani și ritmul de creștere e din ce în ce mai accelerat, încât în anii următori cu siguranță vom beneficia de tratamente și mai multe, pentru boli care acum sunt doar în faze de cercetare. 

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici și Stem Sure 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.