Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Rutina de îngrijire a tenului – top întrebări și răspunsuri de la medic

Dragile mele, după articolul despre rutina mea de îngrijire a tenului, am făcut și un live pe Facebook cu medicul dermatolog Ana-Maria Pirvan, de la clinica Dermaceutica.  Scopul live-ului a fost acela de a clarifica aspecte general valabile când vine vorba de rutina de îngrijire a tenului și, mai ales, în anotimpul rece. Când zicem ”rutină de îngrijire” suna foarte complicat și științific, iar informațiile de pe internet sunt foarte multe. Personal, am dificultăți să mă descurc în hățișurile lor. Mai mult, citesc despre persoane care folosesc și câte 20 de produse într-o rutină personală de îngrijire. În perioada cât am făcut research pentru live-ul despre care vă spuneam, m-am întâlnit cu termeni care fac referire la ingredientele din rutina zilnică, precum: adapalene, retinol, acizi: salicilic, glicolic, lactic, azelaic, arbutin, niacinamide, peptide, acid hialuronic, ceramide. Am devenit confuză și m-am întrebat de ce eu nu știu toate aceste lucruri. Apoi am vorbit cu doamna doctor și mi-am dat seama că nu e necesar nici să îi știu și nici să folosesc tot ce spun fetele prin diferite grupuri. Din mai multe motive: nu am nevoie și nici nu trebuie să folosim zeci de produse.

Vă las mai jos ideile principale din live și dacă aveți răbdare să ascultați o oră de discuție, vă invit acolo, pentru detalii.

  1. Ce este o rutina de îngrijire a tenului, de fapt?

Când vorbim de o rutină de îngrijire a tenului, ne referim exact la ceea ce ne sugerează cuvântul: ne preocupăm de bună starea și sănătatea tenului nostru. Așa cum ne îngrijim de corpul nostru oferindu-i nutrienți și mâncare de calitate și sport să întreținem celulele tinere, așa trebuie să avem grija și de tenul nostru oferindu-i substanțele necesare pentru o funcționare propice.

Iar pentru a realiza o rutină corespunzătoare, de cele mai multe ori pornim de la o rutină de bază pe care se poate clădi o rutină mai complexă, individualizată pe necesitățile fiecăruia dintre noi. De cele mai multe ori, nu este necesar să introducem foarte multe ingrediente în rutină pentru a obține rezultate. Efecte vizibile și de durată se pot obține cu rutine foarte simple dar țintite. Știm cu toții vorba “Less is more”.

2. Care este cea mai simplă rutină de la care nu trebuie să se abată o femeie, indiferent de vârstă?

Desigur, o rutină de bază va conține mereu: o curățare, o hidratare și, bineînțeles, nelipsita fotoprotecție. Aceștia sunt cei 3 pași nelipsiți atunci când dorim sa începem o rutină de îngrijire a tenului, indiferent de vârsta pe care o avem.

3. Care sunt criteriile după care ne gândim la rutinele mai complexe? Când și de ce începem să introducem tonerul, boosterele și serumurile? Acestea se pot folosi și dimineața și seara?

Introducerea unui nou ingredient în rutină se va face atunci când considerăm că este necesar și dorim să îmbunătățim diferite aspecte ale pielii. În funcție de necesitățile pielii, trebuie alese produsele care se vor potrivi tenului nostru.

4. De ce este nevoie să avem o rutină diferită a îngrijirii tenului pe perioada anotimpului rece? Ce schimbăm la rutina noastră în mod esențial?

Iarna, temperaturile scăzute, vântul rece, zăpadă, umiditatea scăzută pot să afecteze negativ tenul. La fel, umiditatea scăzută din casa si de la locul de munca, schimbările de temperatura pe care le induram daca avem drumuri de făcut, daca nu avem un umidificator ok etc.

În anotimpul rece, odată cu scăderea temperaturilor și a umidității din aer și pielea noastră se schimbă. Scăderea temperaturilor și a umidității din aer va atrage apa din țesuturi și va accentua deshidratarea tenului.

Știm că foarte mulți din noi iubim băile fierbinți și lungi în sezonul rece, însă acest lucru este un factor foarte agresiv pentru pielea noastră care nu va face decât să degradeze bariera cutanată și vom avea o pierdere transpidermala de apă mai mare cu accentuarea senzației de disconfort la suprafața pielii. Indicat ar fi să se evite băile lungi și foarte calde.

Un secret pe care aș dori să-l împărtășesc este ca, odată ce suntem ieșiți din baie/duș, înainte de a usca pielea trebuie să aplicăm crema. Odată cu aplicarea cremei la superfața pielii umede, aceasta va fi atrasă în straturile profunde și menținută acolo prin produsele ce conțin petrolatum, parafină și lanolină, prin formarea peliculei protectoare.

Necesitățile tenului nostru se modifică în sezonul rece. Vom simți nevoia aplicării unor produse cu o textura mai grasă, mai hidratante, mai ocluzive. Cum menționam mai sus, aceste produse vor blocarea pierderii transepidermale a apei. De asemenea, trebuie să menținem umiditatea aerului din interior în sezonul rece undeva la 35- 40%.

5. Diferă rutina de îngrijire în funcție de tipul de ten – uscat, gras, mixt sau cu diferite probleme – rozacee, acnee, cicatrici sau ten matur? Care sunt diferențele și la ce trebuie să fim atente?

Înainte de a începe o rutină, este foarte important să știm ce tip de ten avem. Tenul poate fi uscat, normal, mixt sau gras.

Pentru a determina tipul de ten, fiecare din noi putem face un test foarte simplu acasă și anume: se va alege un produs de curățare pentru ten normal cu care ne vom spală pe față timp de 20 secunde și vom lasă pielea libera după acesta timp de 1 oră, fără a aplica nicio cremă. Dacă după această oră simțim ca pielea ne strânge, vorbim de un ten uscat. În schimb, daca simțim că tenul nostru nu ne strânge și arată bine, vorbim de un ten normal. În cazul în care avem de-a face cu un ten mixt, vom observa că lucește zona T: frunte – nas – bărbie, iar obrajii sunt uscați. În cazul tenului gras, vorbim de exces de sebum la nivelul întregii fețe.

După ce am determinat tipul de ten, va trebui să achiziționăm produse specifice tipului nostru de ten. Când vorbim de începători și nu știm să recunoaștem ingredientele produselor, vom urmări eticheta acestora unde, de cele mai multe ori, se va menționa pentru ce tip de ten este indicat să fie utilizat. Este foarte important să folosim produse destinate tipului nostru de ten. De asemenea, trebuie să menționez că în diferite perioade ale anului sau în cazul urmării unor tratamente cu alți compuși activi, necesitățile tenului nostru se pot schimba și tipul de ten să se modifice.

6. Cum alegem produsele pentru rutina noastră, atunci când oferta de pe piață este năucitoare? Care sunt cele câteva criterii după care să ne orientăm? La ce termeni să fim atente când alegem un produs – care sunt ingredientele bune pe care să le căutăm și pe care să le evităm?

Cum am menționat mai sus, tipul de ten va dicta tipul de produse pe care trebuie să le introducem în rutină. Apoi, va trebui să învățam să recunoaștem ingredientele de pe ambalaj. Acest lucru poate fi puțin descurajant atunci când vedem o multitudine de denumiri de produse chimice pe care nu le înțelegem.

Când începem să citim lista de ingrediente a unor produse, trebuie să știm că primele produse menționate se vor găsi în cantități mai mari, în timp ce produsele care se vor găsi la urma listei sunt în cantități mai mici.

În general, cel mai frecvent vom cauta să conțină factori de hidratare (fie ca vorbim de produse de curățare sau creme hidratante): ne uităm foarte des după humectanți (produși care au rolul de a introduce apa în țesut) – acid hialuronic, glicerină, propilen glicol, apoi emolientele care vor da senzația de netezire și hidratare – uleiurile și apoi întâlnim frecvent în compoziție produse precum petrolatum, parafină, lanolină – care sunt denumiți produși ocluzivi. Rolul lor este acela de a stopa pierdea transepidermală de apă prin formarea unor pelicule la suprafața pielii și, astfel, apa să rămână în țesut și să nu se piardă la suprafața ei.

Un produs pe care vom încerca sa-l evităm în produsele din rutina noastră, este parfumul. De cele mai multe ori, acesta este ultimul ingredient, ceea ce înseamnă ca este într-o cantitate mică. Parfumul, în general, este iritant și poate declanșa diferite erupții în zonele în care s-a aplicat produsul, însă nu este obligatoriu ca toată lumea să dezvolte reacții adverse. În mod normal, recomand utilizarea produselor fără parfum, dar, dacă nu vorbim de un ten foarte sensibil și parfumul este printre ultimele ingrediente, nu vad nicio problemă în a-l folosi.

În ultimii ani, am tot văzut diferite reclame și etichete care anunța că produsele sunt “paraben free”, adică nu conțin conservanți. Ce sunt acești parabeni și de ce ne temem de ei? Parabenii sunt conservanți folosiți de zeci de ani în produsele cosmetice: creme, șampoane și produse de make-up. Rolul acestor parabeni este de a crește durata de viață a produselor cosmetice și de a le împiedica să nu se degradeze înainte de a fi folosite. De ce sunt ei dăunători?

Pentru că acești conservanți mimează hormonii estrogeni. Odată aplicați la nivelul pielii, aceștia pot fi absorbiți și pot determina modificarea balanței hormonale ceea ce poate produce modificări în sarcină, menstruație și, mai nou, pot juca un rol important în apariția cancerului de sân. De asemenea, pot produce reacții alergice cutanate ce se pot manifesta prin roșeața, prurit, mâncărimi, iritație și scuame.

Dacă produsul nostru nu menționează pe etichetă că este paraben free, putem căuta acești produși în lista de ingrediente ca: isopropyl-, butyl-, isobutyl-,methyl- paraben. 

În încheiere, vreau să reiau ideea că o rutină se clădește cu pași mici, ingredientele se vor introduce în mod treptat și sa nu uitam că este foarte important să ne ascultăm mereu tenul.. căci prin felul cum va arăta, el ne va “spune” tot de ce are nevoie.”

În rutina de îngrijire a tenului eu aș mai menționa și partea de hrană vindecătoare pentru ten. 🙂 Recomandarea mea e să lăsați ciocolata pentru o perioadă, ca să vedeți ce bine începe să arate tenul vostru chiar după 1 lună. Și să introduceți multe legume colorate în meniul vostru zilnic. Dacă nu știți cum, mă cautați pe mine și vă arăt cum. Îmi puteți scrie la adresa [email protected]. Sau dați simplu reply la acest email.

Alminteri, nu uitați ideile de bază:

  • cea mai importantă e rutina basic, pentru orice femeie la orice vârstă;
  • less is more;
  • e ca la bebeluși, când vorbim de mâncare – introducem câte 1 aliment/produs/substanță, așteptăm să vedem ce efect are și apoi continuăm după câteva zile sau ne oprim, dacă nu ne face bine;
  • nu folosiți produse pentru că așa folosește prietena voastră;
  • învățați să citiți etichetele produselor și, pentru siguranță, folosiți o aplicație de scanare a etichetei produselor cosmetice, care vă arată un scor pentru acel produs.

Aici am scris și despre rutina mea de îngrijire a tenului.

Mulțumim mult, doamna doctor, pentru răbdarea cu care ați răspuns întrebărilor noastre! Și ne revedem curând, online, pe pagina https://www.facebook.com/FlorinaBadeaHealthCoach. Pe doamna doctor Ana Pirvan o găsiți la clinica Dermaceutica. 

2 răspunsuri la “Rutina de îngrijire a tenului – top întrebări și răspunsuri de la medic”

Bună ziua as avea o întrebare! Ma gândeam de mult timp sa încep sa folosesc o apa termala! Rutina mea arată cam asa.
1.Gel de curățare
2.Toner
3.Acid hyaluronic
4.Crema hidratanta
5.Crema spf
Si nu știu dacă am voie sa combin un toner cu o apa termala! Tunerul meu nu conține alcol! Si daca am voie sa le combin cand sa folosesc apa termala înainte sau după toner? Stiu ca as avea posibilitatea sa renunț la toner si sa folosesc doar apa termală dar nu imi doresc asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.