Categorii
Blog Travel, Sports & Fun

Stilul Hygge – de ce ni se potrivește nouă și ce este fericirea pentru noi

E cineva care nu știe cât de mult îmi plac mie țările nordice?!! Sunt îndragostită de ele!! Aș sta din iunie până în septembrie numai acolo, în vacanță. Eventual în insule, în Suedia, unde am petrecut niște zile de vară fără asemănare în vreun alt alt loc al lumii în care am fost. Îmi plac țările nordice, îmi plac oamenii, îmi place relaxarea lor, modul lor de viață, standardul de viață, temperaturile moderate, spiritul lor. Așa că atunci când am auzit de termenul Hygge și am citit despre rețeta daneză a fericirii, am început imediat să aprofundez stilul Hygge și, culmea, mi-am dat seama de prezența lui în viața noastră, de multa vreme.

Țările nordice și fericirea

Am fost acolo, am văzut, am simțit și am trăit. Am fost în Suedia de 3 ori deja și anul acesta am gustat un pic din Danemarca. La anul am planuri cu Finlanda și/sau Norvegia, depinde de cum se vor alinia planetele în viața noastră.

În țările nordice oamenii sunt cei mai fericiți. Nu e de mirare, pentru că au și un nivel ridicat de trai și, în general, când vine vorba de calitatea vieții, se bucură de ea din plin. Cu toate acestea, ce m-a atras la ei și am admirat întotdeauna e că nu vad ostentație în nimic. Oamenii se îmbracă frumos, în linii simple, iar casele lor sunt croite după un stil oarecum monocrom și deloc obositor. Cred că trebuia să mă nasc acolo! 🙂 Încă ne mai gândim dacă nu e prea târziu să ne îndreptăm într-acolo! 🙂

Ce este Hygge și de unde vine acest termen

Termenul provine dintr-un cuvânt norvegian care înseamnă ”stare de bine.” Dacă nu știați, timp de aproape 500 de ani, Danemarca și Norvegia au format un singur regat, până când Danemarca a pierdut Norvegia, în anul 1814. Între timp, studiile arată că danezii sunt cel mai fericit popor din Europa. De ce? M-a frapat tare să aflu unul dintre motivele principale: pentru că se întâlnesc des și petrec timp cu prietenii și familia, sunt calmi și pașnici.

Dacă nu ați citit-o încă, a apărut la Editura Litera, lucrarea ”Mica enciclopedie Hygge – rețeta daneză a fericirii”, autor: Meik Wiking. Eu am primit-o în dar. Laura Frunza, multumesc tare! E o lectură care te introduce într-o stare, iar dacă ești fan cultura scandinavă, în general, nu ai cum să nu rămâi măcar nițel impresionat. Plus, există șansa să te pună pe gânduri!

Din păcate, pentru acest termen nu exista un cuvânt sinonim. Explicația noțiunii e destul de complexă, tocmai pentru că vorbește despre starea de spirit a unei națiuni. Sunt câțiva termeni care îl definesc și care sună cam așa:

  • arta de a crea intimitate;
  • confort sufletesc;
  • lipsa supărărilor;
  • bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine;
  • stare de confort în prezența semenilor;
  • chibzuință și relaxare
  • ciocolata fiebinte la lumina lumînărilor :).

Eu ma cam identific cu toate, mai puțin cu lipsa supărărilor…Aici mai am de lucru.

Pe scurt, stilul Hygge vorbește despre:

Ambianță și trăire. Nu face referire la obiecte.

Înseamnă să fim cu persoane pe care le iubim, la care ținem, pe care le apreciem.

Sentimentul că suntem în siguranță și că la adăpost, că putem lăsa garda jos, în locurile și cu oamenii cu care suntem.

Ce poate fi hygge în viața noastră

O seară de vineri, după o săptămână grea de muncă. Toți membrii familiei stau acasă, pe canapea și se uită la un film. Ceai, muzică în surdină, pături călduroase, pufoase și frumos mirositoare.

O pereche de pantaloni, pe care nu ai purta-o niciodată în public, dar care este atât de confortabilă, încât o porți acasă. În secret, ea e preferata ta.

Ungherul din bucătărie sau din camera de zi, unde te poți așeza, mângâia o carte sau o revistă și poți privi pe geam.

O persoană care se joacă cu copiii, un pic prea îngăduitoare. Cred că bunicii fetelor sunt nițel cam hygge. 🙂

Taifas relaxat, care nu aduce subiecte controversate, nu încinge spirite.

O ceașcă de cafea, sorbită în liniștea dimineții, în sunet de păsări, într-o dimineață de duminică.

Manifestul Hygge

1. Atmosferă

Atmosfera Hygge este una difuză, lumina nu este puternică și fundalul nu este zgomotos. Fără ecrane, fără muzică la maxim și fără companie stridentă.

2. Prezență

Cu toții suntem aici, acum, unde mâncăm ceva sau bem ceva împreună, sau vorbim. Nimeni nu stă cu ochii în telefoane, toți acordă atenție celorlalți.

3. Delectare

Cafea, biscuiți, ceai, fursecuri, bomboane, prăjituri. 🙂 Da, da, vrem cu toții! 🙂

4. Egalitate

”Noi”, în loc de ”eu”. Toți participăm la pregătirea mesei și apoi toți ne uităm la TV sau ronțăim ceva.

5. Recunoștință

Acceptăm ceea ce ni se oferă. Primim, ne bucurăm.

6. Armonie

Nu este nicio competiție, suntem prieteni, nu trebuie să dovedim nimic unul altuia. Nu ne împăunăm cu realizările noastre.

7. Confort

Relaxare, pauză, confort – cuvinte cheie.

8. Pauză

Nu discutăm lucruri grele: politică, management etc. Fără drame și furie, fără ton ridicat!

9. Prieteni

Avem povești comune, din anii prieteniei noastre: ”mai știi când am fost împreună…?”

10. Adăpost

Acesta este tribul nostru. Acesta este un loc al păcii și al siguranței.

De ce ni se potrivește nouă stilul Hygge – câteva cuvinte despre relațiile sociale

Cel mai bun indicator al prezenței sau absenței fericirii sunt relațiile sociale, conform enciclopediei citate.

Vă invit să vă adresați o întrebare: Cum ne-am putea modela viața, ca să avem relații sociale prospere?

Răspunsul autorului danez: Să ne concentrăm pe un echilibru sănătos între muncă și viața personală.

Timpul petrecut cu alții însă e un timp special, în care nu e nimeni în centrul atenției și nimeni nu domină conversația pentru perioade lungi de timp. Egalitatea este un element esențial pentru Hygge. 

Timpul petrecut cu prieteni buni creează o atmosferă plăcută, caldă, relaxantă, prietenoasă, agreabilă, primitoare. Seamănă cu o îmbrățișare plăcută, dar fără contact fizic. Doar așa ne putem simți naturali, autentici. Arta Hygge înseamnă deci și arta extinderii propriei zone de confort, ca să îi includă și pe alții.

Egalitate în timpul petrecut cu prietenii înseamnă și contribuția noastră, a tuturor, la respectiva seară. Cumva, e diferit de cum procedăm noi, în România. Mergem în vizită la prieteni și așteptăm să ne servească gazda, care s-a spetit în prealabil pentru noi…

Conform ipotezei ”nevoii emoționale de apartenență la un grup”, se pare că noi, oamenii, simțim o nevoie fundamentală de a forma o legătură cu alți, iar legăturile apropiate, atente, cu alți oameni, joacă un rol major pentru motivarea și comportamentul nostru. Printre dovezile privind ipoteza apartenenței se numără faptul că oamenii se nasc cu abilitatea și motivarea de a forma relații apropiate, că oamenii sunt reticenți la ruperea legăturilor, odată formate și că persoanele căsătorite sau care locuiesc împreună trăiesc mai mult decât cele singure.

Pe scurt, bucuria pe care o simțim după un weekend cu prieteni, ne umple atât de tare sufletele, încât parol că nu ne mai trebuie altceva! Parcă nici foame nu ne mai e după asemenea momente!

Stilul Hygge, la final

Hygge înseamnă să profiți la maximum de ceea ce ai din abundență: cotidianul! Să te bucuri de el! Hyygge ne poate apropia cel mai mult de fericire când venim acasă după ore lungi de muncă, într-o zi rece și umedă de ianuarie, de exemplu! Pentru că, să nu uităm, în vacanță suntem o dată sau de 2 ori pe an. Nu ne putem amâna fericirea și starea de bine până atunci!

Să trăim deci acum, azi, cu cei puțini, dragi și apropiați nouă! Să ne găsim fericirea în lucrurile simple, de zi cu zi! Să prețuim viața și prietenia! Să facem bine, simplu și fără să ne împăunăm! Să ne protejăm de oameni și situații stridente, să căutăm firescul din momente și experiențe! Desigur, dacă acest mod de trai și trăire se potrivește cu noi! Cam asta însemnă să fii Hygge, pe scurt! Despre alte componente ale unei vieți Hygge, coming soon! 🙂

Vouă cum vă place să trăiți și ce este fericirea pentru voi?

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

6 răspunsuri la “Stilul Hygge – de ce ni se potrivește nouă și ce este fericirea pentru noi”

Eu stiu…daca e pacat…Fiecare imbratiseaza ce stil i se potriveste intr-o anume perioada a vietii. Noi ni l-am mai schimbat in atatia ani impreuna. La inceput am fost mai zgomotosi, mai dornici de alte lucruri, in timp am devenit mai asezati, mai ales eu. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.