Categorii
Blog Travel, Sports & Fun

Voi știți de ce nu aveți bani niciodată?

Am aflat noi la ediția a V-a a evenimentului comunității – Mama Time Out, de la Anamaria Ciuhuța. A fost una dintre edițiile cele mai dinamice,  sala a fremătat, a râs, a intervenit, a povestit din experiență proprie. Cum altfel ar fi putut fi, dacă am vorbit despre bani, despre trecut, prezent și viitor, în relația cu banii. Am avut cu toții ”aha moments”. Nu a fost ușor. Am plecat puse pe gânduri și, unele dintre noi, am luat și niște decizii. Așadar, de ce nu avem bani?

Ce am aflat din prezentarea trainerului

Mulți dintre noi câștigăm bani și la mijlocul lunii nu mai avem niciun leuț. Și nici fond de economii nu avem la dispoziție. Dar poate avem carduri de credit și în același timp alte credite, care ne atârnă de coadă. Poate ne-am învățat să trăim așa sau poate pur și simplu nu știm altfel. Așa am văzut la părinții noștri. Sau poate avem un partener de la care am preluat relația cu banii, bună sau mai puțin bună. În oricare dintre cazuri, un lucru e cert. Relația cu banii ne influențează starea de bine! Vestea bună e că niciodată nu e prea târziu să facem ceva și să ne îmbunătățim această relație. Doar să vrem. Aș zice eu, la fel ca în orice palier al vieții noastre, inclusiv mâncarea. 🙂

Așadar, pe scurt, iată care sunt ideile principale cu care am plecat de la Anamaria Ciuhuța, în cadrul evenimentului ”Cum să fac trecerea de la ”Nu am niciodată bani” la ”Banii nu sunt o problemă pentru mine”:

  • Copilăria și educația financiară pe care le-o oferim copiilor e foarte importantă. Dacă ne ascundem de ei când vine vorba de bani, dacă nu le oferim niciun leu să îl gestioneze ei, avem toate șansele să crească niște adulți împovărați de credite, pe care să nu le poată plăti (pe mine asta m-a speriat foarte tare, când am aflat);
  • Sunt importante atât obținerea banilor, cât și păstrarea lor. Unii oamenii câștigă sume mari de bani, pe care le pierd imediat și nu pentru că le-au scăpat din buzunar pe stradă;
  • Adicțiile și patologiile în relația cu banii vin tot din copilărie, de aceea sunt și atât de rezistente când vine vorba de tratat.

De ce nu avem bani

  • Există o predispoziție genetică cu care ne naștem: de economisire sau de cheltuială. Așadar, până și relația cu banii vine din ADN, ca să vedeți că nu e așa simplu să fugiți de rudele voastre, în ideea că scăpați de ele. 🙂 Glumesc, dar ați înțeles ideea. Aruncați o privire în familia voastră și vedeți ce fel de oameni sunt pe acolo, de la părinți până la bunici sau străbunici.
  • Relația emoțională cu banii își are originile în copilărie: când ați aflat despre bani, cum v-au explicat părinții ce e cu banii, la ce ne folosesc, cum să îi gestionăm, sunt buni sau răi, sunt ”ochiul dracului”, v-au zis că bogații sunt niște hoți și banii mulți vin din lucruri necinstite? Toate aceste ne influențeză modul cum ne raportăm azi la bani, dacă îi gestionăm așa încât să trăim în prosperitate sau îi risipim, oricât de mulți am avea, dacă ne bucurăm de ei sau pur și simplu îi dăm fără nicio emoție;
  • Modele pe care le-am avut ne influențează clar și ele: o mamă dependentă financiar de tată sau o mamă salvatoare pentru un tată risipitor sunt modele pe care le putem conștientiza însă, ca să construim o relație sănătoasă cu banii. Doar să privim în urmă și să ne întrebăm, să acceptăm, după care să cerem ajutorul unui specialist;
  • Stima de sine ne împiedică în obținerea banilor. ”Nu merit” este una dintre credințele limitative care ne împiedică să câștigăm bani mai mulți;
  • Unii oameni pur și simplu nu își propun să aibă bani.

Blocaje în păstrarea banilor

Vorba aia, unde se duc banii când se duc? Păi cam așa stau lucrurile:

  • Sunt câțiva factori emoționali (o atitudine de genul ”am cheltuit 500 de euro pe rochia aia pentru că merit” sau ”mi-am făcut cadou un tort pentru că am reușit să trec peste auditul de zilele astea”) care influențează ”zborul” banilor către alte buzunare din ale noastre, dar și câțiva externi (habar nu avem ce taxe și comisioane plătim la cardurile de credit, la creditele de consum sau ipotecare) și cât de expuși suntem din cauza tututor acestor datorii acumulate;
  • Întrebarea ”NEVOIE SAU DORINȚĂ?” ne poate ajuta când luăm decizii. Cu alte cuvinte, să punem la loc pe raft pentru câteva minute un obiect care ne-a făcut cu ochiul, până ne răspundem la întrebarea ”Am cu adevărat nevoie de el sau doar mi-l doresc, că așa am eu chef acum?”.

Ce putem face

  1. Să facem analiza venituri vs cheltuieli. Adică punem pe hartie sau electronic, zilnic, banii câștigați și apoi pe ce îi cheltuim. Fiecare pâine și cafeluță luată din oraș, să se regăsească în acest document. Făcut 1 an, cel puțin, va arăta foarte multe lucruri. În felul acesta vom afla pe ce se duc banii și unde sunt acele ”scurgeri„, care pot fi foarte mari, de multe ori.
  2. Să analizăm dacă banii se duc în concordanță cu valorile noastre și ale familiei din care facem parte. Eu stau liniștită, de pildă, pentru că banii cel mai mulți la noi se duc pe mâncare (pentru că mâncăm cât de sănătos putem și gătim des), pe călătorii, cărți și sănătate. Acestea sunt valorile noastre, pe lângă familie în sine.
  3. Să stabilim un buget lunar și niște priorități, să împărțim banii pe linii de buget;
  4. Să închidem din datoriile pe care le avem pe la bănci, mai ales pe creditele de consum. De ce să plătim un televizor 5 ani sau o vacanță 3 ani, care deja s-a dus?
  5. Să luăm în calcul un fond de urgență. E bine să avem cel puțin 6 venituri lunare puse deoparte, la care să apelăm în situații de genul: o reparație de mașină majoră, înlocuirea unui frigider în casă, o spitalizare etc. Dacă nu avem acest fond, va trebui să ne împrumutăm de bani, iar cardul de credit este unul dintre cele mai scumpe produse bancare, mai ales dacă extragem banii.
  6. Să diversificăm, dacă putem, sursa de venituri, care poate aduce o creștere în cont. Să analizăm deci ce știm și ce ne place să facem, așa încât să monetizăm cât mai multe dintre acestea.
Bonus – idei de urmat
  • 1 zi pe săptămână fără card. Cum ar fi? Se pare că s-au făcut niște studii, care au arătat că oamenii care folosesc cardul la cumpărături nu simt nimic, absolut nicio emoție nu au atunci când folosesc plasticul. Pe câtă vreme cei care au folosit cash, au simțit efectiv durere. Plus că suntem predispuși să cheltuim, în medie, cu 30% mai mult când folosim cardul la shopping.
  • 1 zi pe săptămână de post…financiar. Să alegem o zi în care nu cheltuim niciun leu! Ne planificăm cu o zi înainte și nimeni nu cheltuie nimic în ziua aia.

Ha, ha, abia aștept să îmi povestiți de ziua aia! 🙂

Mama Time Out, ediția a V-a, în imagini

De ce nu avem bani

De ce nu avem bani

De ce nu avem bani

De ce nu avem bani

De ce nu avem bani

De ce nu avem bani
De ce nu avem bani
De ce nu avem bani
 De ce nu avem bani
Mulțumiri susținătorilor

În primul rând pentru Anamaria Ciuhuța, trainerul nostru. O puteți urmări pe pagina ei financialparenting.eu și vă puteți înscrie la workshopurile de educație financiară pentru copii.

Apoi pentru gazda evenimentului, care ne pune la dispoziție spațiul pro bono: Biblioteca Metropolitană, Filiala Ion Creangă.

Apoi pentru familia Ioniță – George și Mihaela, de la Dodo Studio, care au susținut pe partea de fotografie toate evenimentele.

Nu în ultimul rând, susținătorilor deja tradiționali: Eisberg – iubesc salatele, Sloop, Art&Craft, Editura Litera, Solaris – belșug din natură, Escaffe.

De ce nu avem bani
Înscrieri pentru ediția a VI-a, din 13 martie

Puteți să vă înscrieți pe acest link, dar DOAR DACĂ SUNTEȚI SIGURE CĂ PUTEȚI PARTICIPA.

Pentru mai multe detalii despre proiectul Mama Time Out, intrați aici. 

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteți da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: arhiva personală, credit foto: Mihaela Ioniță

6 răspunsuri la “Voi știți de ce nu aveți bani niciodată?”

Mare dreptate ai în tot ce ai prezentat.Mi s au părut super ideile tale privind postul de card sau cumpărături.Sunt ușor de realizat de fiecare dintre noi și rezultatele vor fi spectaculoase.Succes în continuare.Abia aștept să te revăd. Te îmbrățișez cu drag.

Ar fi bine să devenim prietenii banilor ca să îi putem atrage către noi. Mie mi-a fost pur și simplu teamă de ei o perioadă (de lipsa lor,ca să fiu mai exact), iar atunci nici că se lipeau de mine. :)) Bineînțeles, totul pe fondul educației primite în trecut. 🙂

Da, păi educația financiară începe din copilărie. Ceea ce nouă ne-a lipsit cu desăvârșire. Am învățat din greșeli proprii..

Da,constat ca am avut educatie financiara si ma bucura chestia asta.la 31 de ani nu am credite de nici un fel si ne construim,eu si sotul casa noastra.prin munca,prin sacrificii.dar nu mi a placut niciodata sa mi fac datorii pe chestii aiurea.in vacante am plecat cu bani economisiti.iar viata e mai putin stresanta cand nu te gandesti de unde sa platesti creditul

Felicitări! Și eu am făcut primul credit la 40 de ani. 🙂 Mă rog, nici nu e făcut de mine, e al soțului. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.