Categorii
Blog Food and nutrition

Ce să faci ca să ții sub control pofta de dulce

Aoleu, v-ați întors cu un apetit pentru dulciuri din vacanță, ceva de speriat, nu-i așa? Sigur că da. În fiecare zi ați răspuns pozitiv întrebării îmbietoare a chelnerului: ”La desert? O cafeluță și ceva dulce?” Ochii lui erau la fel de mieroși ca farfuria pe care urma să v-o aducă și la care salivați doar privind-o în grădină. Cum ați putea refuza așa ceva? Și oricum, a fost vacanță, iar în vacanță e permisă orice poftă. 🙂 Lasând la o parte acest raționament, care poate fi combătut ușor și de părinți și de nutriționiști, să revenim acum la ce facem cu pofta imediat ce ne-am așezat la ale noastre. Ochii chelnerului au fost uitați demult, dar senzația de bine ce urma cafeluței cu ceva dulce a rămas în creier și ne dă comenzi în continuare. Ea nu știe că nu mai e vacanță. O ține pe-a ei: mai vrea și punct. Deci, ce ne facem, oameni buni?

Adevărul adevărat despre pofta de dulce

Mulți oameni experimentează în mod regulat poftele de zahăr. Poftele sunt conduse de nevoia creierului de a avea o “recompensă” – nu de nevoia corpului de hrană. Cum ziceam, în vacanță aveați în cap ideea că trebuie să vă răsfățați și să vă simțiți bine, că doar e vacanță, meritați, ați muncit tot anul pentru asta. Treaba e simplă, la prima vedere. Dar ca să fie simplă până la capăt, trebuie să fiți onești cu voi. În care dintre cele 2 categorii vă încadrați?

  • Puteți să mușcați de 1-2 ori și să vă opriți acolo? Dacă da, când aveți o așa zisă poftă, nu e o problemă să gustați nițel.
  • Aveți tendința de a mânca prea mult deîndată ce simțiți gustul dulce? Atunci să vă satisfaceți pofta este cel mai rău lucru pe care îl puteți face. Pentru voi ideal e să vă țineți departe de alimente cu zahăr, să replicați desert în casă fără zahăr, cu variante de îndulcitori naturali sau fără.

Deci, prieteni, voi unde vă încadrați?

Adevărul despre zahăr

În urmă cu ceva timp am documentat cu atenție, timp și răbdare, pentru mai multe zile, un material despre zahăr și de ce acesta ne face rău. Mâncatul zahărului în exces este unul dintre cele mai grave lucruri pe care le putem face corpului. Poate avea multe efecte negative asupra sănătății noastre. S-a demonstrat că el contribuie la obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă, cancer, carii dentare sau osteoporoză. Dacă nu mă credeți, vă rog să citiți acest material:

Cele mai ingrijoratoare motive pentru a reduce zaharul

Ce să faceți în legătură cu zahărul

1. Renunțați la băuturile carbogazoase;

2. Evitați deserturile pline de zahăr;

3. Evitați sosurile – dressingurile din comerț sau servite la restaurant;

4. Consumați alimente bogate în grăsimi bune;

5. Consumați alimente care nu au fost procesate;

6. Verificați zahărul din produsele alimentare conservate;

7. Fiți atenți la așa-numitele mâncăruri/gustări “sănătoase” – multe din ele sunt pline de zahăr;

8. Evitați alimentele cu zahăr servite la micul dejun – de la cereale cu ciocolată până la produse de patiserie;

9. Citiți etichetele tuturor produselor pe care le cumpărați;

10. Mâncați proteine;

11. Luați în considerare îndulcitorii naturali;

12. Nu țineți zahăr în casă;

13. Nu faceți cumpărături când vă este foame;

14. Dormiți suficient.

12 idei pentru a gestiona pofta de zahăr
  1. Beți apă! Deshidratarea poate provoca pofte.
  2. Mâncați un fruct! Acesta poate ajuta la satisfacerea poftei de zahăr pentru unii oameni. Bananele, merele și portocalele funcționează excelent.
  3. Treceți la masă, cu siguranță vă e foame! Probabil ați sărit o masă sau o gustare importantă cu care erați obișnuiți. Este important să înțelegeți că o dorință nu este același lucru cu foamea. Creierul cheamă la ceva care eliberează o mulțime de dopamină în sistemul de recompense. Când aveți o dorință, sentimentul este greu de învins. De fapt, o poftă combinată cu foamea este o forță puternică pe care majoritatea oamenilor o depășește cu greu. Dacă aveți o poftă în timp ce vă este foame, unul dintre cele mai bune trucuri este de a mânca imediat o masă sănătoasă. Asigurați-vă că în bucătărie sunt alimente gustoase sănătoase sau mese deja preparate. Alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea, peștele și ouăle, sunt deosebit de bune pentru combaterea foamei și evitarea capcanei dulcelui.
  4. Evitați îndulcitorii artificiali! Dacă simțiți că îndulcitorii artificiali vă declanșează pofta, mai bine îi evitați.
  5. Consumați mai multe proteine! Proteina este excelentă pentru sațietate. Atenție, nu exagerați cu cea animală!
  6. Vorbiți cu un prieten! Apelați sau întâlniți pe cineva care înțelege prin ce treceți. Explicați-i că aveți o dorință și cereți câteva cuvinte de încurajare.
  7. Somn ușor! Obținerea unui somn odihnitor este important pentru sănătatea generală și poate ajuta la prevenirea poftelor.
  8. Evitați stresul! Evitarea stresului poate ajuta la prevenirea poftelor.
  9. Evitați evenimentele declanșatoare! Încercați să evitați anumite activități sau locuri care vă dau pofte, cum ar fi mersul pe lângă McDonald’s. Nu mergeți la petreceri fără să mâncați ceva acasă înainte niciodată!
  10. Nu vă infometați! Să nu deveniți prea flămânzi între mese!
  11. Faceți o excursie în aer liber! Dacă sunteți un alergător, alergatul este chiar mai bun. Aceasta are un scop dublu. În primul rând, vă îndepărtați de mâncarea pe care o doriți. În al doilea rând, exercițiul va elibera endorfinele, așa încât să nu mai aveți nevoie de dulce ca să facă acest lucru. Dacă nu puteți ieși afară, faceți câteva seturi obositoare de împingeri, ghemuituri sau orice alt exercițiu forță.
  12. Faceți un duș fierbinte! Unii oameni care experimentează poftele de zahăr au descoperit că dușurile sau băile calde le oferă o ușurare. Apa trebuie să fie fierbinte – nu atât de fierbinte încât să vă ardeți pielea, dar suficient de fierbinte încât să vă ofere plăcere. Lăsați apa să curgă pe spate și umeri, astfel încât să vă încălzească. Rămâneți acolo cel puțin 5-10 minute. În momentul în care ieșiți din duș, este posibil să aveți un sentiment de ușurare. În acest moment, pofta va fi cel mai probabil plecată.
Pofta de dulce – ca o concluzie

Poate nu veți reuși să renunțați la zahăr de tot și pentru totdeauna. Însă nici să deveniți sclavii ei nu e cea mai bună idee. Toate recomandările de mai sus sunt pur și simplu îndemnuri de a vă îndepărta mental de această idee. Pofta de dulce vine din creier și satisfacerea ei permanentă este o capcană gravă, pe termen lung.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Vă aștept și pe contul meu de Instagram, cu follow, care să vedeți lucruri pe care nu le postez pe blog. Aici.

Sursa foto: aici

2 răspunsuri la “Ce să faci ca să ții sub control pofta de dulce”

Buna,
E dificila lupta cu zaharul dar fiecare renuntare la dulce e un pas inainte.
Nu pot sa nu remarc intoarcerea ta din vacanta cu pofta de…scris! Interesante toate temele din ultimele articole!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.