Poate că citești articolele mele dimineața, la cafea, la birou. Sau poate la tine acasă, până ce bebelușul tău se trezește de tot, dimineața. Sau poate că mai intri din când în când seara, după ce peste casa ta se așterne tăcerea și te gândești că e mai bine să citești un articol decât să dai drumul la televizor. Poate că te inspiră articolele despre copiii mofturoși și cum să îi ajutăm să le placă mâncarea, sau pur și simplu îți place ce mai povestesc eu din viața mea, care e la fel ca a ta. Sau poate vrei să afli în ce zi a lunii am mai pus la cale evenimentul comunității – Mama Time Out, ca să vii și tu de data aceasta. Un motiv trebuie să ai, că de aia intri la mine pe blog. Și eu mă bucur, pentru că am pentru cine să scriu și pentru că primesc mult idei de subiecte de la voi. Dar poate nu te-ai gândit niciodată ce rol poți avea și tu, cititorule, dincolo de a citi pur și simplu articolele mele. Te-ai întrebat vreodată cum îl ajuți tu pe bloggerul tău preferat?

Poate ai auzit de multe ori de la bloggeri că, în comunități, nu se știe cine dă și cine primește. Adică exact ce spuneam mai sus: noi scriem și poate vă inspirăm pe voi într-un fel, iar voi ne dați nouă feedback, ceea ce ne inspiră pe noi, la rândul nostru. Așa stau lucrurile pur și simplu în comunități. Așa se nasc ideile, așa apar articole cu informație care ajută mii de oameni pe termen lung sau articole de suflet care te scot dintr-o stare dezolantă într-o dimineață ploioasă. De aceea se adună oamenii în jurul blogurilor. E nevoia de interacțiune, din care să afle câte ceva sau să respire alt aer. Poate că nu tot ce află e o știre uau sau o informație spectaculoasă, dar cu siguranță de la fiecare blogger pe care îl urmăriți luați câte ceva. Altminteri, s-ar duce doar către site-uri, după părerea mea.

Ceva ce poate nu știți

E posibil însă să nu știți tot, așa că poate vă bucurați să aflați și perspectiva mea.

Știți că sunt bloggeri care numai asta fac? Adică blogul reprezintă un full time job. Da, blogul nu mai este demult doar un hobby pentru unii, este jobul lor. Adică oamenii ăia toată ziua stau și meșteresc pentru blog: se documentează ore în șir, scriu, editează texte, fotografii sau video-uri, merg pe teren, fac proiecte speciale/campanii specifice pe termen lung. Lucrurile acestea cer timp. De multe ori, ne prind zorile la laptop…Alteori, lucrăm non stop, cât sunt copiii la școală. Ne lasă dimineața la birou și ne găsesc după 6 tot acolo, în aceeași poziție.

Dacă e vorba de rețete și proiecte care implică mâncare, lucrurile sunt și mai complicate. Pentru că înseamnă cumpărături, înseamnă gătit, food stylism și multă recuzită costisitoare, ca fotografiile să arate cât mai atrăgător.

Știți că, în plus de toate aceste roluri, bloggerii sunt, pe rând: social media manageri (gândesc conținut pentru toate rețelele sociale, gestionează conversațiile pe care le generează aici, postează etc), chief information officeri (adică se ocupă de toată partea tehnică a platformei pe care o întrețin – back up-uri, updates și toată mentenanța de zi cu zi a blogului), PR officeri (se ocupă de partea de vizibilitate a blogului și de reputație a lui, alta decât online), sales manageri (gestionează relațiile comerciale cu brandurile care îi susțin). Așa-i că nu e lucru ușor să faci 7 joburi în 1? Adică nu numai că faci, dar pentru că sunt toate foarte diferite, trebuie să și înveți să le faci – adică alt timp dedicat studiului, pentru bloggeri. Să știți că toate acestea într-o zi pot însemna și peste 12 ore de muncă, pentru că sunt zile în care TREBUIE să le faci pe toate.

Sunt bloggeri care scriu zilnic, disciplinat și postează la aceeași oră a zilei. Pentru că cititorii lor s-au obișnuit cu acest ritm și dacă nu citesc atunci se neliniștesc și îi trimit blogerului mesaje.

Bloggerii care au un job full time din blogging sunt și cei care colaborează cu branduri. Acum vă zic ce înseamnă pentru mine această colaborare, pentru că nu pot vorbi în numele tuturor. Fiecare blooger are un cod etic propriu sau unii poate nu au, nu s-au gândit la asta, nu știu deci cum stă treaba în toată blogosfera. Eu știu despre mine așa: scriu de aproape 3 ani, iar ultimii 2 ani am scris în medie 4 -5 articole pe săptămână. Adică aproape zilnic, cu excepția weekendurilor. Au venit branduri înspre mine sau m-am dus eu înspre ele. Am propus sau am acceptat proiecte pentru produse pe care le-am testat și care fac parte din viața mea. Am scris despre ele, cu bune și mai puțin bune, pe un anumit buget. Dacă produsele/serviciile respective au fost împotriva principiilor mele, din start le-am refuzat. Plata pentru aceste proiecte din partea brandurilor este perfect etică și normală, este ca un spațiu de publicitate pe care îl urmăriți și la TV sau la radio. Diferența însă e una mai faină pe blog: orice astfel de material este îmbrăcat într-o poveste. Sau include opinia unui specialist. Nu a fost până acum nimeni care să îmi spună că e nemulțumit și că reclama respectivă e agresivă. Dimpotrivă, oamenii au pus întrebări suplimentare despre produse și au apreciat review-urile pe care le-am făcut. Banii pe care i-am primit pentru fiecare campanie au fost și sunt bani care fac ca blogul să meargă mai departe.

Cu toate acestea, sunt luni în care bloggerul are toate cheltuielile de care vorbeam mai sus, dar nu încasează nimic. Sau prea puțin, iar acest puțin este investit tot în blog, de obicei (aparatură foto sau video, un telefon sau un laptop mai performant). În timp ce oamenii care au un job stabil, la final de lună iau salariu. Scriu toate acestea și pentru oamenii din agenții care au tot felul de idei în care să îi implice pe bloggeri și se plâng că nu au bugete. Serios acum, mergeți vreodată la Cora și vă căinați la casă că nu aveți bani? Știu că e o paralelă disproporționată, însă principiul e simplu: pui omul la muncă, ai nevoie de buget să îl plătești. Altminteri, este jenant ce faci și deloc profi.

Voi ce credeți, merită bloggerul să câștige bani?

Acum, că ați citit toate cele de mai sus, cum vi se pare? Credeți că merită să susțineți bloggerul preferat? Mai ales când știți că își câștigă existența din blog. Chiar dacă voi aveți un job pe care și el l-a avut cândva poate, iar acum face blogging. Știți, bloggingul nu este nici trafic de persoane și nici de substanțe interzise, e doar o profesie, chiar dacă ea nu se află ca atare trecută în nomenclator. Și, v-am descris mai sus, bloggerul chiar nu muncește mai puțin decât voi și nu face bani necinstiți.

Sunt voci care s-au ridicat în timp și au vociferat împotriva bloggerilor ”de business”, au zis ei. Adică vezi doamne, oamenii ăștia văd lucrurile doar prin prisma banilor. Am analizat contextele în care s-au purtat asemenea discuții și am văzut că, de obicei, sunt ori persoane care scriu pe blog ca hobby ori oameni din agenții care simt frustrarea faptului că nu mai au spații pe bloguri, în virtutea unor direct mailing-uri (adică produse trimise sub o așa zisă formă creativă). Eu am un răspuns la toate acestea: proiecte și subiecte primesc, însă ele intră sau nu în ordinea unei priorități stabilite de mine. Angajamentele contractuale sunt cele mai importante, că așa e normal să fie. Voi nu vă duceți întâi la job și după aia mai vedeți ce faceți, dacă mai aveți timp și loc? Cam așa și pe blog. Desigur, lucrurile sunt și mai nuanțate, iar orice asemănare cu personaje reale e doar în capul vostru. 🙂

De pildă, ca să scriu multe articole pe care le scriu despre nutriție, am făcut multe formări în țară și afară și am citit zeci de cărți. Adică foarte mulți bani. Comand lunar cărți de peste 100 euro și citesc zeci de ore, din orele de somn. Petrec timp online, citit studii, sau vorbind cu medici dibetologi sau nutriționiști, cu dieteticieni. Așa iau naștere materialele documentate sau de sinteză, la care voi aveți acces.

Cum puteți ajuta bloggerii preferați?

Știu grupuri unde mamele circulă print screen-uri de pe bloguri, doar ca să nu pună linkurile cu rețete sau cu materialele interesante. Că dacă acceptă linkuri în grup, bloggerii se îmbogățesc pe spinarea lor. Acum vă întreb și eu, vi se pare corect? Că mie mi se pare că e furtișag. Fii corect și circulă linkul. Da, va înregistra ceva trafic, dar e normal. Și cititorii înregistrează idei de acolo. Este câștig – câștig? Este. Mai mult, dacă circuli linkul respectiv în social media, tot tu te vei bucura în viitor de articolele respectivului blogger, care va fi afișat în news feed, tocmai pentru că tu l-ai susținut în acest mod. Deci, un share este un lucru atât de simplu, cu care poți susține bloggerul preferat!

Știu oameni care doar spionează articolele, fără să dea măcar un like, chiar dacă le place. Parcă ar avea like-urile numărate și se tem că nu le mai ajung și pentru altceva. Dar dacă ție, cititorule, îți plac articolele și le consideri utile, pleci de acolo mai ”îmbogățit” cumva, mai bine dispus, mai inspirat, chiar așa, nici măcar un like nu poți să dai? Zău, dai pe stradă unui cerșetor 1 leu sau în benzinărie domnului de la pompă 2 sau 5 lei. 1 like nu te costă nimic, pentru numele lui Dumnezeu!!

Lăsați comentarii pe bloguri, când aveți timp! Când social media nu va mai fi, blogul va fi locul de întâlnire, unde să ne spunem of-uri și păreri. Exersați modul civilizat și pozitiv de abordare, nu înjurați bloggerii și nici nu îi trageți la răspundere. E ca și cum ați merge la ei acasă și i-ați lua la rost la ei în living, sau ați face pipi pe covorul lor de la intrare.

Participați la concursurile lansate de bloggeri, cu ajutorul brandurilor! Credeți-mă, chiar nu e făcătură, cum se zice pe la colțuri. Numai eu știu cât am muncit pentru astfel de concursuri și cât m-am bucurat pentru fiecare participant câștigător!

Și nu uitați, toate acestea sunt pentru voi, GRATIS. Nu trebuie să facți nimic, nimeni nu vă cere niciun leuț. La schimb, obțineți informație sau emoție. Vi se pare greu? Vi se pare mult? Like, share, comment, click pe link. Atât de simplu. Poate fi făcut și într-o pauză de masă de la muncă. Este puterea comunității, ne sprijinim unii pe alții!

Și vă mai zic ceva: un blogger cu viziune nu va compromite niciodată comunitatea, de dragul nimănui! Punct. Ocazie cu care poate e potrivit să vă întrebați dacă urmăriți bloggerii potriviți. 🙂

Tu îl ajuți pe bloggerul tău preferat? Cum?

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici