Categorii
Blog Food and nutrition

Food for Brain: Untul de arahide – beneficii și rețete

Am descoperit târziu untul de arahide. Dar astăzi suntem mari consumatoare și eu și fetele. Sigur că nu cumpăr foarte des, că le-aș prinde numai cu lingurița în borcan toată ziulica. Dar voi trebuie să știți că untul de arahide nu este un aliment doar pentru prânzurile școlare. Dimpotrivă, se poate mânca în nenumărate feluri și are multe beneficii pentru sănătate. Doar că are un procent destul de mare de grăsimi și de proteine, așa că e nevoie să fim moderați în consum.

Untul de arahide – ce alegem

Înainte de orice, sfatul meu e să citiți eticheta produsului.

Acesta nu trebuie să conțină nimic în plus de arahide. Dacă are uleiuri adăugate (ex.: ulei de palmier) sau aditivi, puneți-l la loc pe raft. Noi am ales varianta de unt de arahide natural de la Solaris. Probabil mai sunt și alte variante, de la alte branduri. Eu am dat numai peste variante cu zahăr adăugat și cu ulei de palmier, deși pe etichetă se lăudau că sunt bio.

100 gr. de unt de arahide conțin:

18.8 gr. carbohidrați;

50 gr. grăsimi – de aceea am menționat consumul cu moderație

31,2 gr. proteine.

Beneficii pentru sănătate ale untului de arahide
Suprimă foamea și deci ajută la pierderea în greutate

Consumul de arahide și untul de arahide ajută la combaterea foamei, fără a duce la creșterea în greutate. Citiți acest studiu: Studiu NCBI.

Inima noastră iubește arahidele

Studiile au constatat că arahidele reduc riscul de boli cardiovasculare și coronariene. Acest STUDIU NCBI vă spune toate detaliile.

Reduce riscul de cancer de colon

Consumul de arahide și unt de arahide poate reduce cancerul de colon la femei.

Protejează împotriva bolii Alzheimer și a memoriei slabe

Un studiu a constatat că cei care obțin cele mai multe niacine din alimente au fost cu 70% mai puțin susceptibili de a dezvolta boala Alzheimer. Arahidele au unul dintre cele mai mari cantități de niacin.

Împiedică formarea calculilor biliari

Studiile ne arată că  persoanele care mănâncă cinci sau mai multe porții de fructe cu coajă lemnoasă pe săptămână au avut un risc de 25% până la 30% mai mic de a se obține calculi biliari în comparație cu cei care au mâncat rareori sau niciodată nuci. Deși arahidele sunt clasificate din punct de vedere tehnic ca legume, ele au fost considerate nuci pentru aceste experimente, așa că arahidele sunt de fapt cele mai des utilizate nuci din lume.

este o grăsime sănătoasă

Toată grăsimea din untul de arahide este o grăsime mononesaturată, sănătoasă pentru inimă. Cercetătorii au constatat că adulții rezistenți la insulină care au consumat o mare cantitate de grăsimi mononesaturate aveau mai puțină grăsime abdominală decât cei care mâncau mai mulți carbohidrați sau grăsimi saturate.

Reduce riscul de diabet de tip 2

Consumul de arahide poate reduce riscul de diabet zaharat, potrivit unui studiu publicat in Journal of American Medical Association. 

Are valori nutritive importante

Untul de arahide are proteine, precum și potasiu – ceea ce reduce riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și boli de inimă. De asemenea, conține fibre pentru sănătatea intestinală, grăsimi sănătoase, magneziu pentru a ne fortifica oasele și mușchii, vitamina E și antioxidanți.

Idei de gustări cu unt de arahide
  • umplutură pentru clătite (făcut);
  • pe pâine, peste care putem adăuga: gem/dulceață, felii de banane, de măr sau orice alte fructe (făcut);
  • pe crackers (făcut);
  • popcorn cu unt de arahide (făcut);
  • în smoothie-uri din măr, castravete, ananas (făcut);
  • în iaurt cu fructe sau piureuri de fructe/gem (făcut).

Nici măcar pentru o fotografie cinstită nu am reușit să salvez ceva, așa că trebuie doar să mă credeți pe cuvânt.

2 rețete simple cu unt de arahide
  1. Fursecuri cu unt de arahide

Ingrediente: 200 g unt de arahide natural, 1 ou , un praf de sare, 175g pudra de roșcove.

Mod de preparare: Într-un castron, se amestecă untul de arahide cu pudra de roșcove (cine vrea, poate folosi și zahăr brun) și cu sarea, se adaugă oul până când compoziția devin aluat. Se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 12 minute, până ce devin aurii.

  1. Clătite cu unt de arahide

Ingrediente: 250g făină integrală, 30g zahăr sau o lingură sirop de agave sau făină de roșcove, 1 pliculeț praf de copt, 1 ou, un praf de sare, 250ml lapte, 80g unt de arahide, 30ml ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare: Se amestecă făina cu zahărul sau ce folosiți, praful de copt și sarea. În alt recipient, după ce batem ouăle spumă, adăugăm untul de arahide, laptele și uleiul de măsline. Cele două compoziții se mixează și se adaugă făina. Se folosește polonicul pentru compoziție, într-o tigaie care a fost unsă cu ulei înainte. Se rumenesc pe ambele părți, iar la final pot fi servite cu dulceață, miere sau ce vreți voi.

Untul de arahide în timpul sarcinii
  • Risc redus de alergii la alune pentru copii

Oamenii de știință au aflat că un consum de unt de arahide în timpul sarcinii poate reduce riscul de alergii la copii, în timpul creșterii. Expunerea prenatală reduce deci riscul de alergii la nuci și alune. Se pare că această expunere poate ajuta sistemul imunitar al copilului să dezvolte o toleranță la arahide. 

  • O sursă excelentă de grăsimi sănătoase

Când vine vorba de beneficiile arahidelor, trebuie să ne gândim la ele ca la o excelentă sursă de grăsimi. Femeile gravide trebuie să includă grăsimi sănătoase în dieta lor, mai ales că acestea contribuie la dezvoltarea copilului (și mai ales a creierului său). Grasimile sănătoase vor sprijini, de asemenea, creșterea placentei, reducând riscul nașterii premature și asigurând o greutate sănătoasă a copilului. Untul de arahide se încadrează în categoria grăsimilor sănătoase, mai precis a grăsimilor mononesaturate.

  • Pot ajuta la satisfacerea cererii de acid folic

Femeile sunt sfătuite să consume alimente bogate în acid folic, deoarece acesta contribuie la dezvoltarea sănătoasă a copilului. Uneori se recomandă și suplimente. Untul de arahide este destul de bogat în acid folic, deci este logic să-l integrați în dieta zilnică.

Potrivit specialiștilor, 100 de grame de arahide conțin o mulțime de folați, acoperind aproximativ 60% din nevoile zilnice (valabile pentru o femeie însărcinată). Consumul de unt de arahide este recomandat în special în primul trimestru, când copilul are nevoie de cantități crescute de folat pentru a crește și a se dezvolta.

  • Poate asigura o cantitate bună de proteine

Femeile însărcinate au momente când nu tolerează anumite alimente, cum ar fi carnea. Cu toate acestea, bebelușul în creștere are nevoie de proteine ​​pentru a se dezvolta, deci trebuie căutate surse suplimentare pentru a include proteinele  în dietă. Untul de arahide nu numai că este bogat în grăsimi sănătoase, ci și în proteine, deci ar trebui să fie cu siguranță o opțiune pentru mămici.

  • Îmbunătățește nivelul de energie

În timpul sarcinii, femeile înregistrează o creștere a hormonilor, oboseala fiind comună. Mai mult decât atât, necesarul de calorii crește și, combinat cu dezvoltarea copilului, mămicile pot experimenta niveluri scăzute de energie. După cum am văzut până acum, untul de arahide conține grăsimi și proteine ​​sănătoase, dar și vitamine și minerale benefice. Reprezintă gustul ideal pentru o mom-to-be, care vrea să învingă senzația de oboseală. Acesta va crește nivelul de energie, permițând parcurgerea activităților de zi cu zi mult mai ușor.

  • Îmbunătățește memoria

Femeile gravide suferă adesea de mici ”amnezii”, memoria devenind afectată (pe durata sarcinii și puțin mai târziu). Dacă doriți să vă îmbunătățiți funcționarea cognitivă în timpul sarcinii, poate doriți să luați în considerare untul de arahide. Arahidele conțin antioxidanți, cum ar fi resveratrolul, care poate aduce mai mult sânge în creier.

  • Ajută la schimbările de dispoziție

Pe măsură ce sarcina evoluează, s-ar putea să existe schimbări de dispoziție. Acum vei râde și te vei simți minunat, în timp ce în următorul minut vei plânge. Nu disperați, deoarece aceste modificări sunt normale în timpul sarcinii. Și le puteți păstra cu ușurință la o distanță sigură cu o gustare sănătoasă, cum ar fi untul de arahide.

Arahidele sunt bogate în aminoacizi esențiali, cum ar fi triptofanul. Acești aminoacizi sunt implicați direct în producerea de serotonină, cunoscută și ca hormonul fericirii.

Prin urmare dragi mămici porniți să alegeți un unt de arahide numai bun pentru toate cele de mai sus. 🙂 Poftă bună și sarcină ușoară!

vă invit să urmăriți proiectul food for brain aici.

Sursa foto: aici

Un răspuns la “Food for Brain: Untul de arahide – beneficii și rețete”

Consumam mult unt de arahide când țineam post, era foarte bun, doar că eu luam cu sare. Acesta e mai bun, în urma recomandărilor din articol, am dat fuga la plafar. Uitasem însă de ce nu am mai luat de mult și m-a făcut să-mi aduc aminte. Pentru cei cu fierea leneșă este un aliment greu și poate da reacții nedorite. Este de menționat și acest aspect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.