Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Viata mea ca o dieta sau cum ne poate ajuta un Health Coach

dietAm tinut diete cred ca jumatate din viata mea de pana acum. Eram foarte slaba in liceu si eu ma vedeam grasa. Ma abtineam de la mancare si ma persecutam cu totul felul de exercitii fizice de pe casete imprumutate sau din reviste de femei. Cand ma uit pe fotografii din perioada respectiva, imi vine sa rad. Eram clar sub greutatea minima pentru inaltimea mea si eu nu ma vedeam si nici nu ma simteam in forma. M-am intrebat multa vreme de ce, am luat la frunzarit carti si explicatii psihologice. Nu stiu daca am gasit explicatia cea mai potrivita, e clar insa ca are legatura cu familia de baza, cu discutii si obiceiuri de acolo.

Cumva, cred ca am urmat modelul matern. Mama mea, o femeie superba si slaba pana la vreo 30 de ani, dupa o schimbare de metabolism, a inceput sa aiba dificultati legate de greutate. De atunci, am auzit discutii dese legate de numarul de kilograme, de oameni grasi sau slabi, de cum trebuie sa aratam si ce trebuie sa facem ca sa ne mentinem supli pana la batranete. Doar ca discutiile erau cam prea dese, obsesiv de dese. M-au influentat destul de mult si e posibil ca ele sa se afle la baza relatiei pe care astazi o am si cu forma corpului meu si cu felul in care ma vedeam pana mai ieri, cu stima de sine si tot complexul de idei din capul unei tinere femei.

In felul acesta, viata mea a fost toata o dieta. As putea scrie o carte legata de cate diete am tinut, cam care a fost rezultatul – probleme cu stomacul destul de grave, cati specialisti am consultat si in cate farfurii de desert am salivat, cu adevarat. Cate regrete am avut cand ma abtineam si cate mustrari imi faceam cand mancam ceva ”nepermis”. Si cum nu reuseam sa ma simt bine cu mine decat in anumite momente, de scurta durata.

Esuam si o luam de la capat, descopeream pilatesul, dar adormeam pe la mijocul exercitiilor, ma impachetam in alge si alte plante si visam in costumul de cosmonaut cum voi arata eu cu pielea catifelata si tonifiata, ma apucam de o dieta, dar o abandonam si tot asa, pana ma epuizam si eu si corpul meu de atatea incercari si nici apucam sa ne dam seama de ceea ce putea fi cu adevarat benefic pentru el.

Povestea e mai ampla, pe alocuri amuzanta si tragica deopotriva, ceea ce vreau sa spun este ca, de obicei un astfel de demers merita inceput cand reusim sa ne clarificam niste lucruri. Unul dintre ele este de ce ne dorim sa fim mai supli sau sa slabim, de fapt. Pentru ca facem acest lucru – ca sa ne simtim mai bine, ca sa aratam mai bine la birou, in ochii sotului, ca asa ne cer normele sociale, ca asa ne-a intrat in cap etc. Fara clarificarea acestei motivatii, nu ma mira ca esecul meu a fost previzibil de fiecare data.

Specialisti sa ne indrume exista, doar ca e dificil sa ne dam seama care este rolul lor, pana unde merge acesta si cat de mult de poate ajuta fiecare. Dar, mai ales, cat de implicati trebuie sa fim noi insine si cat putem fi de implicati in tot acest proces al nostru, cu noi insine. Eu am vizitat mare parte din ei si rezultatele am avut, insa, din pacate pentru mine, de scurta durata. 🙁

AnnaSeptember 14, 2015-32In urma cu ceva timp am cunoscut-o pe Anna Ghica. Mi-am dorit sa o cunosc si mi-am dat seama in cele 2 ore de discutii de care nu ma mai saturam, cat de mult ne poate ajuta un om care a trecut prin ceea ce trecem noi si care, din dorinta de a-i ajuta si pe ceilalti, ajunge sa practice o profesie, sa se specializeze intr-un domeniu extrem de complex si sa faca din el un stil de viata, impreuna cu cei dragi si cu cei care vor sa plece pe acelasi drum impreuna cu ea.

Anna este INTEGRATIVE HEALTH COACH. Poate va intrebati ce inseamna aceasta profesie si care este diferenta dintre ea si cea de nutritionist sau de diabetolog. Este foarte mare si am rugat-o chiar pe ea sa ne explice in materialul de mai jos. Pentru mine, a fost raspunsul la intrebarea mea – de ce am esuat de fiecare data?

Am rugat-o pe Anna sa ne spuna si cateva cuvinte despre omul Anna si cum a ajuns sa practice aceasta profesie. Am aflat multe lucruri interesante, din discutia cu ea si din interviu. Am luat niste hotarari pe care am inceput deja sa le pun in practica. Dar va las si pe voi sa descoperiti singure cum ne poate ajuta Anna! Sa ne fie de folos!

Anna Ghica este un om care acum 7 ani se confrunta cu probleme de sanatate serioase. Esuand sa gaseasca o rezolvare in cabinetele medicale, s-a pornit sa rascoleasca internetul si a ajuns sa citeasca pentru prima oara in viata (!) despre relatia stransa dintre dieta si starea de sanatate. Pe cont propriu, a imbratisat o dieta vegana cruda si – cu ajutorul noului stil alimentar si al superalimentelor – si-a recapatat imunitatea. La cativa ani de la acest nou inceput, a mai avut o epifanie – aceea ca echilibrul si sanatatea nu vin doar din alimentele pe care le mananci. Si-a luat inima in dinti si a renuntat la o profesie care nu-i aducea implinire si bucurie. A facut o afacere cu produse organice, magazinul online www.superalimente.ro, iar acum doi ani a terminat o scoala americana de nutritie integrativa, Institute for Integrative Nutrition, New York. Astazi este Integrative Health Coach si isi dedica activitatea scopului de a aduce mai multa sanatate si implinire oamenilor din jurul sau, prin puterea exemplului personal si prin impartasirea informatiilor pe care le-a capatat in ultimii ani.

 – In ultimii ani s-a remarcat si in tara noastra o tendinta a oamenilor catre un trai sanatos, mai ales din punct de vedere al nutritiei. Este o tendinta pozitiva, desi studiile legate de obezitatea la romani si, mai ales la copii, continua sa ne ingrijoreze. Pe de alta parte, au aparut curente diverse si adepti ai diferitelor diete preluate din culturi europene sau internationale, care fac ca oamenii sa devina din ce in ce mai confuzi cand vine vorba sa urmeze o alimentatie sanatoasa, care cu adevarat sa li se potriveasca. In calitate de specialist, ce recomandari generale ne faci?

Asa este, nutritia este unul din cele mai disputate domenii ale momentului actual si fiecare teorie vine cu propriile argumente stiintifice / medicale, ceea ce ne pune intr-o reala dificultate. Cred ca o parte a solutiei sta in a ne uita la ce au in comun toate aceste curente de gandire, iar toate spun ca nu dai gres mancand legume si fructe. Iar din punctul meu de vedere, e 100% corect pentru ca munitia pentru sistemul imunitar – vitamine, minerale, fitonutrienti, fenoli etc – o luam de aici. Apoi urmatoarea parte a solutiei este sa incepem sa experimentam si sa vedem ce ne spune corpul. Eu cred ca exista niste adevaraturi general valabile din punctul de vedere al nutritiei, dar motivul pentru care nu toti ne simtim optim urmandu-le e ca fiecare venim cu propriile bagaje de abuzuri / neglijente / provocari specifice de sanatate / mosteniri genetice.

– Care crezi ca e cea mai mare problema de alimentatie in Romania?

Cred ca as spune doua, caci mi se par la fel de omniprezente. Apetenta pentru mancarea procesata, adica sosuri, chipsuri, snack-uri, dulciuri facute in fabrici, alimente ambalate in pachete frumos colorate – pe care o observam la toate varstele. Iar a doua, bucuria de a consuma mancare cat mai ieftina, fara sa chestionam ce ingrediente s-au folosit astfel incat un meniu de pranz cu 2 feluri si un desert la restaurant poate costa intre 12 si 18 lei.

– Care sunt cele mai nocive alimente pe care le consumam?

Puii si pestii crescuti industriali, zaharul rafinat, lactatele de proasta calitate, dulciurile facute in fabrici – adica tot ceea ce aduce in sistemul uman digestiv chimicale care nu au ce cauta in alimentatie.

– La polul opus, care sunt cele mai sanatoase alimente pe care putem sa le consumam, date fiind suspiciunile care planeaza asupra fructelor si legumelor, atat autohtone, cat si de import, si la fel asupra lactatelor si branzeturilor? In ultima vreme, nu cred ca a fost ocolita nicio categorie de alimente de un scandal, inclusiv celebrul ulei de masline din Italia…

Practicile din agricultura mondiala sunt foarte ingrijoratoare, e adevarat, dar asta nu inseamna ca eu nu pun in continuare pe lista mea de alimente sanatoase legumele si fructele. Exista contaminare cu pesticide, fungicide, ierbicide, nu neg, insa ele tot ne aduc un aport de vitamine si minerale pe care nu le avem de la alte grupe alimentare. Ne ramane datoria sa ne informam permanent si sa tindem sa facem mereu cea mai buna alegere care ne e la indemana. Am vorbit pe larg intr-un articol de pe site-ul meu pe exact aceasta tema si il impartasesc si cu cititorii tai pentru ca vor gasi – cred eu – recomandarile de acolo foarte utile: http://www.annaghica.ro/anna-ghica-blog/item/fructele-si-legumele-cu-chimicale-ce-ne-facem-cu-ele.html.

– Ce parere ai despre diete, in general? Sunt specialisti care le demonteaza pe toate si sunt sustionatori traditionali ai acestora. De fapt, cand avem nevoie de o schimbare in alimentatie sau de cateva kg in minus, cum ar trebui sa decidem?

Dietele NU functioneaza. Mai mult ne pacalesc sa credem ca e suficient sa ne disciplinam alimentatia pe o perioada determina de timp, dupa care totul e permis. Statisticile arata ca pentru fiecare dieta bazata pe restrictie pe care o tinem va urma o perioada cel putin egala de mancat necontrolat. Un studiu din 2007 facut pe 19.000 de oameni a concluzionat ca cel mai bun factor de predictie a ingrasarii este daca persoana a fost sau nu la dieta in anii anteriori si ca 83% din cei care au slabit tinand dieta s-au ingrasat cu mai multe kg decat pierdusera.

Pentru a-ti raspunde, stiu ca voi spune un truism, dar asta e: raspunsul pentru a pierde kg in plus este in a adopta un stil de viata echilibrat permanent. In care: mancam pentru a ne hrani celulele si nu doar pentru bucuria papilelor, nu mai cautam confort si bucurie in farfurie, ci in toate celelalte arii din viata noastra de unde ele lipsesc, devenim din ce in ce mai activi fizic (adica incepem sa ne deplasam pe jos de la A la B, iesim mai des in aer liber, ne urcam pe o bicicleta, etc.).

– Care este diferenta intre un medic nutritionist si un health coach si pana unde merge ne poate ajuta fiecare? Cum ne dam seama de care dintre acestia am putea avea nevoie? Care este valoarea pe care un health coach o aduce in incercarea noastra de disciplinare alimentara?

Spre deosebire de abordarea clasica a unui nutritionist care iti prezinta un meniu alimentar si probabil argumentele din spatele lui, un health coach isi ajuta clientul sa gaseasca motivatia de care are nevoie pentru a incepe schimbarile. Evalueaza alaturi de client ritmul in care un client e confortabil sa faca schimbari, in asa fel incat ele sa fie de durata. Actioneaza de multe ori ca o terta persoana in fata careia clienta isi ia un angajament. Lucrul cu un health coach este un proces de cunoastere si redescoperire de sine, pentru ca de cele mai multe ori mergem la ce se intampla in afara farfuriei. Dar mai mult decat orice, un health coach nu lucreaza doar cu kilogramele in plus. In practica mea, lucrez cu multe femei care se confrunta cu dezechilibre hormonale, cu oameni care vor sa-si recastige imunitatea, cu cei care vor sa faca preventie intrand intr-un program de reeducare alimentara.

– Sunt pregatiti romanii sa apeleze la un health coach? Piata de coaching din Romania a inceput sa prinda contur si sunt nenumarati furnizori pentru un astfel de serviciu. Implicit, clientii au inceput sa inteleaga cu ce ii ajuta in viata profesionala si personala un coach profesionist. In ceea ce priveste indrumarea pe partea de nutritie cum stau lucrurile?

Din ce in ce mai multi oameni inteleg ca si cand vine vorba de sanatate – dincolo de recomandarile medicului de familie, de exemplu – un partener de discutie informat si care stie sa conduca un proces de transformare e un shortcut spre rezultate pozitive. Cred ca in continuare e nevoie de educatie in acest domeniu, pentru ca e nou si pentru ca de multe ori ne asteptam ca aceste tipuri de servicii sa fie gratuite, dar realitatea arata ca oamenii sunt flamanzi de informatie si au inteles ce inseamna ajutor profesional.

– Cine apeleaza cel mai mult la serviciile unui health coach – barbatii sau femeile si care sunt motivatiile fiecaruia?

Femeile, fara indoiala. Ele sunt varful de lance, de altfel, in orice domeniu al dezvoltarii personale. Sunt mai pregatite sa primeasca ajutor din exterior si sunt determinata sa imbunatateasca viata celor din jurul lor, de asemenea. Cum spuneam, lucrez pe un spectru nu foarte larg – reechilibrare hormonala, reeducatie alimentara / detoxifiere, slabit sanatos si recastigarea imunitatii.

– Crezi ca si copiii au nevoie de un health coach? Ce parere ai despre un program in gradinite in acest sens?

Parintii copiilor au nevoie sa auda mesajele health coach-ilor. Stiu ca multi deja sunt preocupati de sanatatea intregii familii, dar inca mai avem de castigat de partea noastra pe multi altii. Copiii au inclinatie naturala catre ce este sanatos si hranitor, necesar e sa nu pervertim noi, parintii, aceasta pornire din convenienta, comoditate, indisponibilitate pentru a invata sau testa ceva nou. Cred ca e minunat cand gradinitile se preocupa sa ofere copiilor mancare sanatoasa, gatita in bucatarii proprii, dar stiu ca esential e ce se intampla acasa si ce fac parintii, care sunt adevaratele modele ale copiilor de aceasta varsta.

– Ce parere ai despre sucurile de legume si fructe si curele de detox? Cum decurg zilele lichide si pentru ce perioada?

Sunt o mare sustinatoare si practicanta a lor. Sistemul digestiv are nevoie de grija noastra, pe care ne-o putem manifesta prin pauze de acest fel. Practica mea personala e sa fac o astfel de cura de 7-10 zile la inceputul fiecarui anotimp. M-am obisnuit cu ele, nu le fac din obligatie – la inceput cand era mult mai greu imi ascultam corpul si ma opream dupa 3 zile sau 5 sau doar 1 zi J Si o zi e binevenita! Am descoperit ca o cheie absoluta de succes este sa planific si sa ma pregatesc din avans – un plan de sucuri pe zile si cumparaturi facute din timp. Un ajutor mare este faptul ca acum gasim sucuri presate la rece si in supermarketuri, iar eu apelez si la ele atunci cand timpul nu-mi permite sa-mi prepar singura sucul atunci cand corpul cere sa fie hranit. Aici am scris experienta pe care am avut-o la saptamana lichida din toamna lui 2015, care a inspirat multe persoane sa incerce aceeasi experienta: http://www.annaghica.ro/anna-ghica-blog/item/un-post-cu-sucuri-de-7-zile-impresii-personale.html. Stiu ca exista numeroase voci in spatiul public care critica demersul de detoxifiere – din anumite puncte de vedere au dreptate, insa nu total. Un detox e un instrument extraodinar pentru mai multa sanatate si energie, iar ceea ce ne poate cu adevarat convinge nu e decat sa trecem personal prin aceasta experienta si sa vedem care-i sunt beneficiile.

Sursa foto: Pinterest si arhiva personala Anna Ghica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.