Obisnuiesc sa citesc in paralel mai multe carti. Insa mai mult de 2-3 nu reusesc si din experienta mea, nici nu cred ca este bine: ajungi sa confunzi planurile, ideile sau personajele, de multe ori poti chiar sa uiti bucata de fir narativ pe care tocmai ai lasat-o. Cu toate acestea, nu ma las. Am o carte in masina si celelalte 2 acasa. Cea din masina ma ajuta sa umplu timpii morti, cei pe care ii petrec asteptandu-mi fiica de la vreo activitate sau asteptand la o intalnire la care am ajuns prea devreme. Acasa, citesc in functie de dispozitie – beletristica sau dezvoltare personala. In orice caz, citesc zilnic minim 20 de pagini. Nu stiu daca e mult sau putin, dar e un reper pentru mine. E reperul pe care, fara sa stiu, in urma cu multi ani, in vremea liceului, Octavian Paler mi l-a imprimat.

Pe vremea licelui, eram redactor la revista si extrem de mandra de asta. Imi doream sa ajung jurnalist si scriitor. Citeam mult, cu nesat. Aveam 2 autori preferati: Cioran si Paler. Intr-o dimineata ploioasa de primavara, Octavian Paler ne-a facut o vizita si ne-a vorbit timp de 2 ore neintrerupt despre carti si comoara ascunsa care sta in spatele lor. Ma surprind si astazi cu fragmente de fraze din acel discurs, pe care i le spun fiicei mele de 6 ani. Dincolo de frumusetea acestora si discursul lui profund emotional, autorul ne-a daruit un sfat pe care nu l-am uitat toata viata: indiferent cu ce ne ocupam, sa nu treaca o zi fara sa citim macar 20 pagini dintr-o carte! Daca ma concentrez, simt si acum in creier freamatul din sala. Au inceput sa curga intrebarile – cea mai ridicata dintre ele a fost ”de ce in fiecare zi?”. Stiu ca mi-am notat argumentele, nu vi le scriu de pe notite, insa imi amintesc cateva care m-au insotit de atunci:

  • Cititul aduce liniste in suflet
  • Cititul ne ajuta sa ne exprimam mai bine – atat in scris, cat si in vorbire
  • Cititul ne stimuleaza creierul
  • Cititul ne ajuta sa ne concentram mai bine
  • Cititul ne imbunatateste memoria
  • Cititul ne ofera cunoastere in stare pura

Pe mine m-a motivat in ziua aceea Paler. M-am convins apoi singura, prin exercitiu. De atunci, ”cartea de pe noptiera” exista tot timpul. Intre timp, cum ziceam, a aparut si ”cartea de pe bancheta masinii”. Mai mult, mi-am creat obiceiuri in jurul lecturii, ce imi aduc impreuna bucurie si fac ca zilele sa imi fie mai frumoase. Am 4 ani de cand citesc dimineata – ma trezesc mai devreme si citesc, in timp ce savurez prima ceasca de cafea a zilei. Desi am de lucru, am avut joburi, am familie, am copil de pregatit dimineata pentru scoala si o zi plina inainte! Dar exercitiul cititului de dimineata a reusit sa imi schimbe perspectiva asupra zilei de lucru si pot afirma fara sa exagerez ca mi-a schimbat viata!

Deci mesajelor pentru care ii sunt azi recunoscatare lui Octavian Paler le pot adauga azi propriul mesaj: CITITUL SCHIMBA VIATA!