Mi-ar fi placut sa stiu, in urma cu 6 ani, ca exista o comunitate in care mamicile se pot sprijini unele pe altele si ca pot lucra de acasa. Astazi stiu, le-am cunoscut pe femeile si mamele cu un suflu extraordinar, care fac parte din comunitatea Work at Home Moms (WAHM). Am mai scris despre ele pe blog, am fost la un iarmaroc (https://www.florinabadea.ro/la-iarmaroc-ca-odinioara/) si m-au invitat apoi la un seminar in care am vorbit despre ABC-ul unei afaceri (https://www.florinabadea.ro/urmeaza-visul-tau/), despre tranzitia mea de la angajat la antreprenor, despre cum antreprenoriatul este o stare de spirit si despre iubire ca motivatie a unei mame, care poate muta muntii din loc. Va recomand sa intrati pe site-ul lor, dar mai ales pe pagina de Facebook. Intrati in comunitate si veti simti in suflet beneficiile apartenentei la un asemenea grup. Mai multe despre proiectele WAHM in interviul de mai jos, cu Elena Gorun.

Elena si puiulElena Gorun – Presedinta Asociatiei Work At Home Moms, este neobosita. Posteaza zilnic idei si invitatii la evenimente, face call to action permanent. De multe ori, ma simt neinsemnata cand vad lupta ei neobosita de a le ajuta pe mame, de a le ridica, de a le indruma cu ajutorul altor mame cu experienta in anumite domenii, care pot construi afaceri. Darul de a strange o comunitate este un dar special. Dar Elena il are, pentru ca ea este speciala! Desi se confrunta zilnic cu stereotipiile care plutesc deasupra capului unei femei care lucreaza de acasa, Elena gaseste energia de a trece peste ele. Energia ii creste probabil odata cu fiul ei si cu oamenii care o inconjoara.

Multumim Elena, asa cum tu bine zici, pentru ceea ce esti si ce urmeaza sa devii!

Cum a aparut ideea acestei organizatii si cand ati infiintat-o?

Am infiintat Asociatia Work At Home Moms la putin timp dupa nasterea  baietelului meu, in varsta de 1 an si 10 luni acum. Ideea i-a venit sotului meu, vazand si simtind lupta si dorinta mea de a lucra de acasa, de a fi alaturi de Vlad, de a-mi inventa jobul, nu numai de a-l cauta.

Exista o initiativa similara pe plan european?

Practic, Work At Home Moms este un fenomen international, iar fiecare tara unde aceasta miscare sociala se manifesta, ii vine in intampinare prin instrumente adaptate national, local.

Mamicile care lucreaza de acasa nu sunt luate in serios de cele mai multe ori. Care sunt cele mai intalnite stereotipii legate de ele?

Da, ne intalnim adesea cu dificultati in ce priveste stigmatul mamei casnice, mamei care nu poate prezenta credibilitate cand deja anunta ca lucreaza de printre jucariile copilului sau merge cu el purtat la intalniri sau negocieri. Desi, se poate:). Nu putine au fost datile cand am ajuns cu Vlad purtat la intalniri cu sponsori, investitori, parteneri. Aici este flashmobul nostru online in cadrul caruia mamele au scris articole privind stereotipurile cu care s-au confruntat: munca de acasa este privita in continuare ca fiind un favor, nu un rezultat al performantei adesea ridicate privind munca din sanul familiei, angajatele sunt sunate chiar si la ore nepotrivite deoarece munca de acasa este asociata si cu programul flexibil etc.

Flashmob Online – „Stereotipurile cu care se confrunta o WAHM”

E drept ca sunt si firme care ne ofera credit, colaborari, probe de lucru. Lauda si cinste lor ca au ales sa lucreze cu un segment extraordinar de motivat.

Ce va propuneti pe termen lung sa schimbati – in plan legislativ sau ca perceptie, legat de mamele care muncesc acasa?

E un alt fel de a munci, nu neaparat a lucra. Muncind de acasa, mamele incep sa caute joburi calitative, in acord cu valori profund umane, initiaza proiecte curajoase si nu de putine ori vizionare, toate inspirate de Maternitate.

Avem ca obiective pe termen lung si mediu: cresterea numarului de joburi de acasa  sau crearea lor, cresterea calitatii joburilor de acasa, cadrului de desfasurare a acestora (contract de munca), asocierea muncii de acasa cu rezultate frumoase dublate de motivatie si crez.

Am vazut ca sunteti o asociatie foarte activa, atat in mediul online, cat si offline. Te ajuta cineva sa gestionezi initiativele si sa organizezi fiecare eveniment?

Da, desfasuram deja activitati in 8 orase, plus initiativele din mediul online. Sigur, in fiecare oras este o mama cu care ma sfatuiesc cat de des, frecventa intalnirilor dintr-un oras depinde foarte mult de suflul suprins acolo si de cerere, la randul lor, reprezentantele noastre coordoneaza comunitatile locale. Implicam mamele din comunitate in luarea deciziilor, organizare, desfasurare. E o munca frumoasa a unei entitati vii:).

Sunt companii pe care le aveti alaturi si care va sprijina cu sponsorizari sau expertiza lor?

Sunt si le multumesc, desi raportul dintre nevoile noastre/ numarul nostru si companiile care ni se alatura este contrastant. Recunosc ca avem nevoie de mai multa implicare, sprijin, consultanta – raportate la posibilitatile comunitatii noastre etc.

Care sunt proiectele de pana acum care au avut cel mai mare impact asupra mamicilor?

Au fost multe bine primite, am simtit cat de mare era nevoia de a ne gasi si (re)cunoaste. In comunitate este o solidaritate deosebita.

Exemple de proiecte:

*Mama Startup (competitie de idei de afaceri), *indrumare antreprenoriala (consiliere vocationala, profesionala, plan de afaceri, fiscala, juridica etc.), * MUM HUB (spatiu de lucru comun pentru mamele antreprenoare). * Work At Home Moms se implica – este o campanie lunara de fundraising, pentru un proiect al unei mame, propus de noi pe baza calitatii si implicarii anterioare in demersurile comunitatii. *licitatii *targuri *grup de suport pentru mame singure.

In tara, poti spune ca exista un oras la fel de activ ca Bucurestiul?

Fiecare oras isi are suflul si in fiecare sunt alte nevoi predominante, de aceea, orasele in care activam sunt dinamice adesea in directii complementare actiunilor din Bucuresti. De exemplu, Constanta este foarte activa in ce priveste mestesugurile pe care mamele le pot deprinde si exersa ulterior.

Colaborati cu alte ONG-uri?

Sigur, un exemplu care a dus si la o frumoasa prietenie, dar si la oferirea unor colaborari comunitatii noastre: Asociatia UNU si UNU.

Ce poti spune despre omul si mamica Elena? Care sunt valorile ei si ce isi doreste cel mai mult de la viata?

Omul Elena este entuziast si deschis, curios si fascinat de compania frumoasa de nedescris a oamenilor pe care ii cunoaste, dar si intampina!:) Mama Elena creste si este crescuta la randu-i.

Foto: arhiva personala Elena Gorun.