In fiecare an, prima saptamana din august e dedicata alaptarii, prin actiuni pe care Alianta Mondiala pentru Alaptare le organizeaza pentru a promova, proteja si sustine alaptarea la nivel global. De anul acesta, Asociatia de Pediatrie si Consultanta in Alaptare se alatura seriei de manifestari derulate in Romania cu aceasta ocazie.

alaptarea

Cat de mult ma bucur ca au inceput si la noi in tara astfel de initiative! Avem mare nevoie sa schimbam perceptia oamenilor despre alaptare! Asa mi se pare ca la noi daca alaptezi intr-un loc public toti cei din jur te privesc ca pe o curiozitate a naturii, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca in loc sa fii ocolita cu discretie, esti ori apostrofata, ori fluierata, ori simti atintiti asupra ta toti ochii trecatorilor. Si ce sa faci, daca puiului tau i-a sosit ceasul de masa? Te ascuzi ca o infractoare pe undeva, ca sa poti avea o jumatate de ora in liniste (sau cat are nevoie bebelusul). Imi amintesc dintre cele mai nelacute momente legate de alaptatul in public – ascunsa in masina si totusi expusa curiosilor, la mall in spatiul special destinat schimbatului bebelusilor – unde nu neaparat e mereu o igiena corespunzatoare, in parc – ascunsa dupa tulpina unui copac, in timp ce eram descoperita de catre un pusti care striga in gura mare: ”Mami, mami, ia uite ce ii face tanti bebelusului!”.

Din fericire, imi amintesc alte momente – de o frumusete pe care numai mamele care cred in puterea si miracolul alaptarii le pot recunoaste. Acestea fac ca momentele mai putin placute sa fie pierdute in uitare. Imi amintesc ca in perioada aceea ma uitam mult mai des in ochii fetitei decat o fac acum – cand au inceput regulile, scoala, responsbilitatile si de multe ori dorinta noastra de a-i maturiza inante de vreme. Imi amintesc mirosul pielii ei pe care il adulmecam atunci si emotiile pe care le aveam in stomac. Si stiti care e cea mai mare bucurie? Cred ca isi aminteste si ea ceva. Pentru ca imi cere des sa o tin in brate ”ca pe o bebelusa” si stiu ca se refera clar la pozitia de la san. Si la fel, in momente intense de mameala vrea sa stam ”burtica pe burtica” – acel moment cand ii simt inima cum ii bate pe inima mea si respiratia sub gatul meu. Ca odinioara….

Stiu ca a ajutat-o iubirea pe care i-am aratat-o astfel si modul cum ne-am inceput viata impreuna. Stiu ca simte si ea la fel si adeseori vorbim despre asta. Inconstient, tanjeste si ea dupa acele momente. Iar eu sunt nostalgica si, de fiecare data cand vorbim despre asta, simt un fior in stomac, ca pe vremea adolecentei, cand ma indragosteam…

Mara Popescu, consultant in alaptare certificat IBCLC si membra a Academiei mamelor si a Asociatiei de Pediatrie si Consultanta in Alaptare, ne explica care este nevoia care a stat la baza evenimentelor care anul acesta se desfasoara in Bucuresti, cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii. ‘Este nevoie de promovarea hranirii naturale a copiilor in toata lumea, dar mai ales in Romania, unde rata alaptarii exclusive la 6 luni era de doar 12,6% in 2011, in conditiile in care 98% dintre femei pot sa alapteze daca au informatii corecte, sustinerea familiei si a cadrelor medicale si daca apeleaza la un consultant in lactatie certificat IBCLC pentru a preveni sau a depasi momentele dificile din timpul alaptarii. Din pacate, aceasta rata scazuta a alaptarii in Romania este direct corelata cu o rata foarte mare a mortalitatii infantile’.

Alaptarea este deci VIATA, dincolo de felul direct de a ne arata dragostea pentru copiii nostri.  Sa ne amintim acest lucru si sa il spunem mai departe prietenelor noastre si celor dragi. Avem sansa sa oferim si mai multa viata decat am facut-o deja, aducandu-i pe lume! Ce gest frumos si firesc, pe care l-am invatat de la mamele si bunicile noastre! Sa pastram traditia si sa ne bucuram impreuna de ea, ducand-o mai departe!

 

Mai multe evenimente care se petrec in Saptamana Mondiala a alaptarii puteti urmari la adresa https://www.facebook.com/events/868291966541381/.

Sursa foto: Alaptarea e iubire!