Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cât de sigure mai sunt medicamentele după expirare?

Ce înseamnă data de expirare de pe medicamente

Vă propun să facem împreună un exercițiu de imaginație: capul ne doare de ne ucide, așa că deschidem dulăpiorul de medicamente în speranța că vom găsi o pastilă care ne va lua durerea cu mâna. Daaa, este acolo! Dar, o secundă! Ne uităm pe pachet și verificăm, din reflex, termenul de garanție: pf, a expirat de o lună!! Ce facem în această situație? Este o situație dificilă pe care majoritatea dintre noi am întâmpinat-o. Răsare deci următoarea întrebare: ce înseamnă data expirării pe medicamente? Și cât de sigure mai sunt medicamentele după expirare?

“Prin lege, producătorii de medicamente trebuie să ștampileze o dată de expirare a produselor lor”, spune Margarita Rohr, MD, de la Universitatea New York Langone Joan H. Tisch, Centrul pentru Sănătatea Femeii. “Această dată reprezintă data maximă până la care producatorul poate garanta puterea și siguranța completă a medicației.” Potrivit dr. Rohr, există, de fapt, puține dovezi științifice despre faptul că medicamentele expirate pot fi toxice sau că ne pot îmbolnăvi. “Este posibil ca medicamentul să piardă o anumită potență după data de expirare, dar nu este clar cât de multă potență este pierdută într-o anumită perioadă de timp după data de expirare”.

Despre cum păstrăm corect medicamentele în casă am scris AICI.

ATENȚIE: anumite date de expirare a medicamentelor pot avea o importanță mai mare decât altele! Insulina si nitroglicerina [care se utilizează pentru a trata durerea toracică] sunt cunoscute pentru că își pierd foarte repede efectul/potența și, prin urmare, nu ar trebui să fie folosite după data expirării. Alte medicamente care nu trebuie consumate după data lor de utilizare includ antibiotice lichide, care nu sunt la fel de stabile ca pilulele și unele injectabile. Norepinefrina (utilizată pentru a trata șocul și tensiunea arterială scăzută), de exemplu, ar trebui eliminată dacă observăm decolorare, adaugă Dr. Rohr.

În ceea ce privește cum să decidem când să înghițim un medicament care ar putea să aibă termenul de valabilitate depășit, Dr. Rohr recomandă să se analizeze motivul pentru care este luat acel medicament, în primul rând. Dacă luăm un diluant de sânge pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge sau un medicament anti-convulsii, ar fi important să ne asigurăm că medicamentul are o potență deplină de a ajuta la prevenirea efectelor dăunătoare ale eșecului de medicație.

Concluzia e că, putem totuși să luăm acele pastile care ne ajută să trecem peste o durere cumplită de cap, însă dacă observăm că nu are același efect ca de obicei sau că nu are niciun efect asupra noastră, ar trebui să facem o vizită la farmacie pentru a cumpăra o folie de pastile neexpirate. (Sursa info, aici)

Este sigur să luăm medicamente expirate?

“Ca o regulă generală, nu există nici un pericol de a lua un medicament după data de expirare”, spune Robert Glatter, profesor asistent de medicină de urgență. “Singurul risc posibil este ca medicamentul să nu-și păstreze forța inițială, dar nu există nici un pericol legat de toxicitatea medicației în sine (…)”. În timp ce medicamente diferite vor varia în ceea ce privește datele de expirare, majoritatea medicamentelor vor expira în termen de 2-3 ani, spune el. 

De ce este nevoie de date de expirare?

Datele de expirare privind medicamentele sunt solicitate de către FDA (Food and Drug Administration) și ele servesc unui scop. Scopul este de a permite oamenilor să știe că medicamentele sunt nu numai sigure, dar și eficiente pentru pacienți. Dar mulți oameni nu sunt siguri de siguranța asociată cu aceste date, cu atât mai puțin cu eficacitatea. În plus, producătorilor nu li se cere să testeze potența unui produs după data de expirare, deci aceasta este adesea o variabilă necunoscută. Din cauza acestei zone gri, majoritatea consumatorilor tind să renunțe la medicamentele care altfel ar fi bune în continuare și cheltuiesc mai mulți bani pe medicamente noi.

Există un risc semnificativ de luat în considerare, totuși.

În timp ce luăm medicamentul expirat e posibil să nu ne facă rău, potența/efectul lui a scăzut probabil în timp. În funcție de scopul pentru care adminstrăm medicamentele, acestea pot deveni riscante.

“Dacă avem infecție în gât și luăm amoxicilină expirată, antibioticul va continua să funcționeze, dar poate la 80 până la 90% din potența inițială”, ceea ce este suficient pentru a trata infecția, spune dr. Glatter. Cu toate acestea, medicamentele expirate și slăbite pentru afecțiuni grave de sănătate sau alergii pot fi o poveste diferită.

Ne-ar putea trece prin minte să dublăm doza pentru a ajunge la eficacitatea cu care suntem obișnuiți, însă nu este bine să luăm niciodată mai mult decât doza recomandată, deoarece acest lucru ar putea duce la efecte adverse asupra rinichilor sau ficatului, în funcție de modul în care medicamentul este metabolizat sau eliminat din corpul nostru, spune Dr. Glatter. (medicamentele cum ar fi ibuprofenul au avertizări pe etichetă cu privire la leziunile hepatice și renale în raport cu dozele mari, deci nu este indicat să depășim doza zilnică maximă, cu excepția cazului în care medicul a recomandat altfel). (Sursa informațiilor, aici).

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) cere producătorilor să-și testeze medicamentele pentru stabilitate și condiții de depozitare. Companiile utilizează aceste informații pentru a afla o dată după care medicamentul își poate pierde potența. Păstrarea medicamentelor după datele medicamentelor poate fi extrem de tentantă – mai ales atunci când acestea costă atât de mult. (sursa informației, aici)

Deci putem să luăm un medicament expirat?

Este întotdeauna mai bine să ne administrăm medicamente care nu sunt expirate; este cea mai sigură cale. Dacă un medicament este esențial pentru o boală cronică și care poate pune viața în pericol, de exemplu, o afecțiune cardiacă, tratamentul cancerului, convulsii sau alergii care pun viața în pericol, este înțelept să obținem o nouă prescripție înainte de expirarea acesteia și să ținem pasul cu reînnoirea, după cum ne este recomandat de către medic.

Dacă o medicație expirată este pentru o problemă minoră de sănătate, de exemplu pentru dureri de cap, senzație de febră sau durere ușoară, poate fi de asemenea sigur să o luăm o pastilă expirată, deși potența medicamentului ar putea să nu fie 100% și poate că nu ar funcționa la fel de bine.

Dacă se ia o medicație expirată și pacientul observă că medicamentul nu are efect, medicamentul trebuie înlocuit. Unele medicamente sunt probabil mai puțin susceptibile de a fi în siguranță dacă au expirat: un produs biologic, insulină, un lichid refrigerat, picaturi de ochi, injectabil, un medicament special compus pentru o afecțiune sunt medicații cu care nu avem voie să testăm și pentru administrarea cărora trebuie să fim în permanentă relație cu medicul. (Sursa informației, aici)

În orice caz, dacă avem întrebări cu privire la modul de administrare a unor medicamente expirate, este înțelept să discutăm cu farmacistul sau medicul, care ne poate oferi informații și sfaturi suplimentare.

Ce spune FDA (Food and Drug Administration) – citată mai sus

Pe subiectul acesta, Administrația răspunde la câteva întrebări, pe care le puteți citi AICI. Am extras paragraful legat de riscul asociat consumului de medicamente expirate, așa cum îl explică autoritatea în domeniu:

”Este important să fim conștienți de faptul că există câteva pericole potențiale care pot apărea ca urmare a administrării unui medicament expirat sau a unuia care s-a degradat pentru că nu a fost depozitat conform condițiilor menționate pe ambalaj. Dacă un medicament s-a degradat, este posibil să nu îi producă pacientului beneficiul dorit pentru că are o putere mai scăzută decât trebuia. În plus, când un medicament se degradează, poate emite compuși chimici care pot expune consumatorii la efecte secundare nedorite. Pacienții cu boli grave și care le amenință viața pot fi în mod special vulnerabili la riscurile potențiale pe care medicamentele nedepozitate corespunzator le pot provoca. Există un număr de pași simpli pe care consumatorii le pot parcurge atunci când descoperă că medicamentele sunt expirate: aici”.

 

Sursa foto: aici

3 răspunsuri la “Cât de sigure mai sunt medicamentele după expirare?”

MilgammaN a expirat in Martie2022,iar ovulele Vagisan,tot in Martie 2022,
se mai pot folosi?
Mulțumesc!

Buna, Radu! Văd că articolul meu e din 2019, în timp ce cel de la Harvard e din 2020. Și mai văd că am citat o mulțime de surse, chiar experți din alte articole. Nu știu de ce zici că am tradus de la ei și nu știu ce vrei să spui, ce este în neregulă pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.