Cele mai sanatoase oale pentru gatit

Voi v-ati gandit vreodata ca e important nu numai ce mancam, ci si in ce gatim ceea ce mancam? Cum alegeti oalele in care preparati mancarea acasa: dupa brand, dupa experienta mamelor voastre, dupa format, dupa volum, dupa culori? Printre criteriile inerente pe care le aveti, v-ati propus vreodata sa alegeti oalele si dupa cat de sanatos este sa gatiti in ele? Toti am incercat de-a lungul timpului diverse oale pentru gatit atat in cuptor, cat si pe aragaz. Am folosit ce a fost la moda si ceea ce era promovat mai intens de catre producatori sau retalieri, fara sa ne gandim ca aceste vase pot afecta si calitatea preparatelor si ca, din cauza materialelor din care sunt facute, e posibil sa facem transfer de chimicale in mancarea pregatita. Dar oare care sunt acele oale sanatoase?

Nici eu nu am stiut multa vreme si nici nu m-a preocupat, mi se parea o prostie si o exagerare din partea mea sa imi pun si problema oalelor. Pana am inceput acum cativa ani sa citesc in presa internationala despre acest subiect si am inceput sa ma intreb. Dupa care, in cartile Ligiei Pop am gasit explicatii detaliate pe tema aceasta, pe care m-am gandit sa vi le impartasesc si voua. Cele cateva idei pe tema aceasta sunt din cartea ei ”Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa”, aparuta la Editura Curtea Veche. Pentru cei care nu stiu, Ligia Pop este un nume recunoscut in domeniul alimentatiei raw food in Romania, dar si pe plan international. Este consultant in nutritie raw si maestru bucatar in alimentatia vegana fara foc, autoare a numeroase carti. Eu nu sunt (raw) vegana, dar pentru ca mancam acasa multe legume, fructe crude, oleaginoase si seminte, ma inspira ideile ei. Plus ca e foarte interesant sa citesti cata grija are un astfel de om de familia lui si de sine insasi, grija pentru tot ceea ce aduce pe masa din bucatarie, pentru modul cum gateste, pentru cum se ingrijeste si cu ce produse. Altfel spus, cum si-a creat un mediu cat se poate de sanatos care o inconjoara si cum isi urmeaza principiile, in ciuda probabil a prejudecatilor celor din jur.
Cat priveste oalele in care gatim, principalele idei pe care le-am retinut din cartea ei sunt urmatoarele:

  • Folositi oale de pamant neemailate, din ceramica sau de sticla. De ce? Pentru ca acel email contine plumb care se transfera in mancare. Stim cu totii ca plumbul este toxic pentru organism. Vasele acestea pastreaza mai mult calitatea legumelor, iar preparatele obtinute in aceste tipuri de vase au un gust mult mai bun decat ce gatim noi in oalele cu care ne-am obisnuit.
  • Daca aveti posibilitatea, cumparati-va un slow cooker, care gateste la temperaturi scazute, pe o perioada mai lunga de timp, insa fara sa consume mult curent. Mancarurile vor avea un gust delicios, ca si cum ar fi fost gatite in cuptorul cu lemne.
  • Cele mai bune vase pentru gatit ar fi vasele de fonta fara smalt sau bare-cast iron. Sunt niste vase ideale pentru gatit pentru ca nu intoxica mancarea. Daca sunt ingrijite cum trebuie rezista foarte bine in timp, tin chiar o viata. O recomandare ar fi magazinproduse-fonta.ro, unde am inteles ca se fac si la comanda.
  • Atentie la vasele de inox sau stainless steel. Ele trebuie sa fie neaparat de calitate, nu cumparati de oriunde. Aceeasi poveste: daca sunt de calitate proasta, ele permit nichelului si cromului sa se amestece cu mancarea, fapt ceea ce duce in timp la necazuri cu sanatatea. Se pare ca cel mai bun inox este 316 Ti, care are 18% crom si 10% nichel, iar aceste vase sunt singurele de inox din lume care nu elimina in mancarea gatita chimicale.
  • Vasele din lut/ceramica traditionala – smaltul lor nu se poate obtine fara adaugarea de plumb si cadmiu. La cele traditionale ceramice culorile nu rezista si nu sunt atat de intense fara existenta plumbului in vopseluri. Optati pentru vasele fara smalt!
  • Vasele din sticla – stiati ca la fabricarea lor se foloseste plumb? Ingredientele acide precum rosiile, sosul de rosii, otetul sau portocalele fac ca o cantitate mai mare de plumb sa se scurga in mancare, fata de alimentele neacide.
  • Oalele din cupru se corodeaza si, in timp, devin toxice si ele.
  • Oalele si tigaile din teflon – la prima urma de zgariere sau crapare pot fi aruncate fara mustari de constiinta. Invelisul de teflon este un material sintetic numit politetrafluoretilena (PTFE), care la temperaturi mari poate elibera gaze toxice. Stratul protector se poate ”manca” foarte repede si alte chimicale, aflate dedesubt, se elibereaza in mancare.
  • Tigaile si oalele cu invelis ceramic – stratul acoperitor al acestora este facut dintr-un polimer sintetic. Acest ”invelis” se poate toci foarte repede, nu dureaza nici macar un an. De sub el se pot elibera alte metale toxice direct in mancare.
  • Oalele de aluminiu. Ele au un strat protector care previne potentiala intoxicare cu metalul, insa acesta se uzeaza rapid. Ligia zice sunt tari unde vanzarea vaselor de aluminiu este interzisa: Germania, Franta, Belgia, Marea Britanie, Elvetia, Ungaria, Brazilia.
  • Vasele de plastic pentru cuptorul cu microunde si pentru pastrarea alimentelor in frigider, precum si folia alimentara din plastic. Stim cu totii ca plasticul inseamna o multime de chimicale, care ne pot dezechilibra sistemul endocrin si tiroida. Ar fi util sa alegem vasele de sticla cu capac pentru pastrarea mancarii in frigider, chiar daca au plumb in compozitie. Acesta se elibereaza doar la temperatura ridicata din cuptor, nu la cea scazuta din frigider.

La final, un ultim sfat pretios: folositi cat mai rar cuptorul cu microunde si, treptat, renuntati la el! Am citit ce s-a scris pe aceasta si tema si am aflat ca nu s-a demonstrat ca utilizarea lui ar produce in mod direct probleme de sanatate, insa indirect, ceea ce face este ca microundele distrug proprietatile mancarii si altereaza calitatea acesteia. Altfel spus, degeaba gatiti in vase sanatoase mancare bio, daca incalziti apoi intr-un astfel de cuptor mancarea! AICI am scris un material dedicat pe temă.

Sa va fie de folos si pentru sanatate, ca e mai buna decat toate! Si, nu uitati, alegeti oale sanatoase!

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Sursa foto: aici

Related posts

Comentarii ( 12 )

  • Bordea iulia-ionela

    Deci care oale ar fi cele mai ok?

  • Paraschiv Doina

    Vasele de la ZEPTER, le recomandati pentru gatit?

    • Florina Badea

      Am auzit de bine, dar nu am folosit, deci nu stiu ce sa va spun. Daca stiti, spuneti-ne si noua, ca sa mai aflam si noi lucruri noi. 🙂 Sau daca mai stie altcineva care citeste.

  • DIANA

    DESPRE CELE DE FONTA CE STITI?

    • Onica

      Cele mai bune sunt cele de fontă

  • otter

    In UK se comercializeaza vase din aluminiu. Nu sunt deloc interzise la vanzare. Vasele din lut neemailate si cele din ceramica sunt cele mai bune, intr-adevar.

  • Alina Goilan

    Folosesc slow cookerul Crock-pot de 2 ani pentru copii. Ma intreb daca vasul de la slow cooker este sigur, avand si el un strat de email
    Multumesc

    • Florina Badea

      Eu nu l-am folosit niciodată, deci nu știu. Concluziile din articol sunt o recenzie a cărții Ligiei Pop, despre care am scris acolo. Fiecare dintre noi trebuie să aprofundeze singur ceea ce îl preocupă.

  • Ioan Ioan

    ”Fapt, ceea ce duce…”., ”Am citit…” (spune-ne și nouă, că noi nu putem citi). Este o părere generată de zvonistică, în principal, nu bazată pe cunoașterea exactă a proceselor tehnologice din diferite ramuri. În concluzie, pe lângă coincidențele privind toxicitatea unor produse, multe ifose.

  • Corina

    buna ziua, as vrea sa stiu daca este nociv pentru sanatate acoperind cu folie de aluminiu vasul de ceramica in care pun friptura si gatind la foc mic, fara ca folia sa ia contact cu carnea. multumesc frumos

  • Milciu Adrian

    Buna ziua. as vrea sa stiu daca este ok pentru sanatate acoparind vasul de ceramica cu folie de aluminiu atunci cand fac friptura la cuptor, fara sa ia contact direct carnea cu folia, si gatit la o temperatura joasa. multumes frumos.

Publică un comentariu