Aparatul se plimba pe burta mea, iar lichidul acela rece mă deranja așa cum orice e rece în luna februarie te deranjează. Nu mă pot abține și îl întreb pe medic dacă e fată. Omul se uită la mine peste ochelari și îmi răspunde amuzat: ”Ce văd eu aici numai fată nu e.” Îmi piere cheful pentru câteva zile (eu nu puteam fi mamă de băiat) și nu uit să îi replic: ”Nu știu ce vedeți, dar mie mi-o scoateți fată, că eu nu știu să cresc băieți!”. Medicul, om aproape de pensie, pune instrumentul rece în suportul lui și îmi oferă hârtie, elegant și tăcut ca un pește. Pentru că nu zicea nimic, țin să adaug: ”Am pus și clips roz la analize, deci nici nu vreau să aud că trebuie să îl schimb cu varianta albastră!”. Medicul începe să scrie încet, consultă calendarul și zice: ”Bine!”.

Mamă de băiat sau mamă de fată?

Și bine a fost. S-a arătat la următoarea ecografie exact așa cum o doream: fetiță. În toată perioada dintre cele 2 am fost ursuză și îngrijorată: cum să fie băiat? Eu aveam o fată și aveam experiență crescând-o pe ea. Băieții trebuie crescuți altfel, nu ca pe fete. Prietenele mele cu băieți se documentaseră pe această temă și citiseră din scoarță în scoarță cartea de referință ”Crescându-l pe Cain”. Era ca și cum o luam de la capăt în alt domeniu. Nu mă simțeam în stare. Și oricum eu proiectasem dorința de a avea 2 fete, care să fie prietene și adevărate surori în viitor, să se iubească unele pe altele și să se sprijine, așa cum eu nu am avut cu cine, copil singur la părinți fiind.

Mai mult, casa noastră nu era proiectată pentru a primi 2 copii de sex diferit, nici în prezent și nici în viitor. De fapt, nu era pregătită pentru 2 copii între care exista o atât de mare diferență de vârstă. Dar asta urma să aflu mai târziu.

Griji multe și frământări, dar cine nu are griji când un copil e pe drum și mai are încă unul acasă?

Dragă mamă de băiat

Mi s-a părut o răspundere prea mare pentru mine să cresc băieți. Și nu au venit. Am ales fetele, în capul meu era mai ușor. Acum știu că nu e și că nu mi-am luat grija de pe umeri. De la un moment dat încolo fetele mele vor fi partenerele micuților de azi, cu care se joacă în parc sau la școală. Își vor împărți viața cu ei și chiar visurile. Și eu vreau ca ele să viseze înalt. Eu am avut vise înalte și în toate am fost sprijinită de cel cu care am ales să împart viața, casa, patul. Dar știu femei care au ales greșit sau care au fost alese greșit. Viața e mai bună când o împarți cu cineva care are aceleași valori și principii și când înțelegi că, uneori, năzuințele tale sunt diferite de ale lui și că nu e nimic în neregulă cu asta.

Dragă mamă de băiat, îmi doresc să lucrăm amândouă încă de acum fericirea copiilor noștri. Chiar dacă abia au 2 ani sau 10 ani. Peste câțiva ani se vor întâlni, se vor descoperi și vor vrea să petreacă timp împreună. Poate se vor iubi sau poate vor fi doar curioși. Poate vor constata că nu e important doar felul cum arată unul și celălalt, că nu se potrivesc deloc. Sau poate vor crede că vor să fie de-a pururi împreună. Noi două vrem ca ei să fie fericiți, nu-i așa? Să simtă singuri dacă întâlnirea dintre ei e doar pasageră sau e pentru o viață. Și să sufere cât mai puțin dacă vor constata că nu se potrivesc și că a fost doar o întâlnire de-o vară. Să nu plece cu răni, să plece cu speranță și să aibă curajul de a construi mai departe alte relații.

Dragă mamă de băiat, eu le învăț pe fetele mele să respecte oamenii, mai mici sau mari, femei și bărbați. Dar să ceară și respect, la rândul lor. Le învăț că viața nu e despre spălat vase și de robotit prin casă, e despre bucurie și frumos, despre plimbări și mâncare bună, despre culturi și popoare, despre cărți și locuri în care să asculți greierii. Le spun că sunt frumoase și delicate, dar în același timp suficient de puternice încât să facă ce vor ele și când doresc ele, să nu își dorească să fie ca alții și cum le spun ei că trebuie să fie. Le voi spune asta cu ultimele mele cuvinte, pentru că au fost lucrurile pentru care eu am suferit cel mai mult în viață. Le voi spune că noi le iubim și le susținem în orice doresc să facă, că ușa casei noastre le este deschisă oricând, că pot dormi oricând în fostul lor pat. Le spun că bărbații sunt și ei sensibili și plâng și ei, pentru că și ei sunt oameni. Le îndemn să aleagă bărbați care știu și să plângă și să gătească un fel de mâncare, cu un șort dinainte. Să caute un bărbat care să le facă să râdă și cu care să dorească să vorbească despre tot și toate. Să prețuiască un bărbat care să le facă să se simtă frumoase și care să nu le spună niciodată cu ce să se îmbrace. Cu care să exerseze încrederea deplină, nu suspiciuni, acuze și răbufniri de gelozie. Să își dezvolte nasul pentru a simți momentul în care acel bărbat a rupt cercul încrederii dintre ei doi.

Dragă mamă de băiat, renunță să îi mai pui șosete puiului tău din momentul în care poate să o facă singur. Și nu încerca să i le pui nici când vii în vizită și băiatul tău are peste 30 de ani și copiii lui.

Dragă mamă de băiat, schimbă-ți discursul și nu îi mai spune niciodată puiului tău: ”ești bărbat, tu nu trebuie să plângi!” Plânsul face parte din creșterea și dezvoltarea lui, lasă-l să plângă și să înțeleagă.

Draga mamă de băiat, trimite-ți copilul în tabere și lasă-l să stea în cămin. Dacă pleacă să stea cu chirie, încurajează-l și nu îl vizita cu oalele de mâncare! Femeile nu au mers niciodată după copiii lor când ei plecau la vânătoare!

Dragă mamă de băiat, nu îi mai spune niciodată că bărbații nu trebuie să sufere, să nu se implice și să nu iubească, pentru că femeile sunt cele care iubesc. Poate că tu nu te-ai bucurat de o relație plină de iubire, dar de ce să îi răpești această șansă puiului tău? De ce îl programezi să nu fie fericit alături de femeia pe care el o alege? Nimeni n-a fost fericit vreodată doar pentru că e iubit, iar el nu dăruiește nimic.

Dragă mamă de băiat, doar pentru că tu ai stat cu mopul non stop acasă nu înseamnă că fiul tău trebuie să se afle într-o casă în care o altă femeie să facă la fel. Poți să îi spui că pentru tine asta e important acum, dar el poate face cum dorește în viitor, singur sau cu cine împarte casa. Fericirea nu stă în mop, chiar dacă tu te-ai descărcat de atâtea ori pe el!

Dragă mamă de băiat, încearcă să eviți violența, atât din vorbe, cât și din fapte! Nu îl mai brusca, nu îl mai pune la colț și nu mai țipa la el, că, printre altele, îl programezi să își caute în partenera lui o nouă ”mamă” și să execute doar ceea ce ea îi comandă. Da, te va asculta pe tine, dar îi va asculta pe toți în viață: pe nevastă, pe șef sau pe președintele de bloc. Va fi paratrăznet pentru toată lumea din jur.

Dragă mamă de băiat, haide să îl lăsăm pe băiatul tău să știe că fetițele sunt frumoase, delicate și merită să te porți omenește cu ele, că sunt oameni și ele, la fel ca noi toți. Că nu trebuie să ne propunem să le arătăm nici că sunt slabe și nu se pot bate cot la cot cu el și nici că nu merită nimic.

Haide să lucrăm împreună pentru același scop: fericirea copiilor noștri de azi și de mâine! Pentru că mâine tu vei avea 2 fete și eu voi avea 2 băieți!

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici